100 kişinin öldüğü Ankara Tren Garı katliamına ilişkin 36 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülüyor. Barış mitingi için toplanan kitlenin arasına giren iki IŞİD’li canlı bombanın gerçekleştirdiği katliama ilişkin 36 kişi hakkında açılan dava Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Saat 10.00’da başlayan duruşmayı, birleştirilen Ankara 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemeleri’nin salonunda görüyor.

Davaya 5 gün boyunca devam edilmesi planlanıyor. Davada, IŞİD’in Suriye’deki yöneticileri İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe gibi önemli isimler firari. İddianamede, bazı şüphelilerin “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek” ve “100 kişiyi öldürmek” suçundan toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında, terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından da toplam 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Bazı şüpheliler için ise “silahlı terör örgütü DEAŞ üyesi olmak” suçundan 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 10 Ekim patlaması öncesinde yeterli güvenlik önlemi almayan Emniyet yetkilileri hakkındaki soruşturmalarda ise takipsizlik kararı verilmişti.

CHP'Lİ ÖZEL: KARDEŞLERİMİZİ KORUYAMAYANLAR, IŞİD'Lİ KATİL ZANLILARINI BÖYLE KORUYOR

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de davayı takip eden isimler arasında yer alıyor. Duruşma salonunda, sanıkların yer aldığı bölüme kalkanlarla barikat kurulduğunu gösteren bir fotoğraf paylaşan Özel, Gar Katliamı davasında salonun dolu olduğu bilgisini verip, "O gün kardeşlerimizi korumayanlar İŞİD'li katil zanlılarını böyle koruyor" notunu düştü.

"BU GÜVENLİK TEDBİRİ ZAMANINDA ALINSAYDI"

Duruşma salonundan bir fotoğraf da CHP'li Mahmut Tanal paylaştı. Tanal, fotoğrafı paylaştığı tweetine, "Bu güvenlik tedbiri zamanında alınmış olsaydı. Ankara Gar katliamı olmazdı" notunu düştü.

GÖRÜNTÜ VE SES PROBLEMİ YAŞANDI

102 kişinin hayatını kaybettiği gar saldırısı davasında yargılanan 36 sanık, saat 10.00 sularında duruşma salonuna alındı. Görüntü ve ses bağlantısında çıkan sorun nedeniyle davanın başlaması gecikti. Bunun üzerine salondaki vatandaşlar duruşmanın başlamamasına tepki gösterdi.

10 Ekim feryadı: Kardeşimi öldüren Saray'ında kömür gibi yansın - VİDEO



POLİS "AİLELER ŞOV YAPIYOR" DEDİ, GERGİNLİK YAŞANDI

Salonda yer alan çevik kuvvet polislerinden birinin, "Aileler şov yapıyor" dediği iddiası üzerine aileler ve avukatlar çevik kuvvet polislerine tepki gösterdi. Çevik kuvvet polislerinin ismi de tutanağa alınırken, "aileler şov yapıyor" dediği iddia edilen bir çevik kuvvet polisi duruşma salonundan dışarı çıkartıldı.

10 SANIK AVUKATI ÇEKİLDİ

Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015’te gerçekleştirilen terör saldırısıyla ilgili açılan davada yargılanan sanıkların 10 avukatı davadan çekilmek istediklerini talep etti.

Ankara Garı davası, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. 10 sanık avukatı, Baro tarafından sanıkların avukatı olarak atandıklarını belirterek, sanıkların avukatlığını yapmayı vicdanen kabul etmediklerini söylediler ve davadan çekilme talebinde bulundular. 5 avukat ise davadan çekilmediklerini belirtti.

SALON KARIŞTI

Mahkeme, kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanının iddianameyi okumasıyla devam etti. İddianamenin okunmasının ardından müşteki avukatları adına söz alan Avukat İlke Işık, usul açısından iddianameye itirazlarını dile getirdi.

İddianamede bulunan sorumluların dışında siyasi sorumluların yer almadığını söyleyen İlke Işık'a, sanık avukatlarının bulunduğu bölümden bir avukat konuyu saptırdığı gerekçesiyle itiraz etti.

Bunun üzerine müşteki avukatları sanık avukatının üzerine yürüdü. Salondakilerden bazı kişiler de "Katil avukat" diye bağırdı. Polis ve Jandarma gerginlik nedeniyle ayağa kalkarak önlem aldı. Daha sonra sanık avukatının dışarı çıkması ile gerginlik sona erdi.

Bağrışmaların sona ermemesi üzerine mahkeme başkanı duruşmayı erteleyeceğini söyledi. Avukatların itirazı üzerine İlke Işık konuşmasına devam etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr