Gambiya lideri Yahya Jammeh'in 1 Aralık tarihindeki seçim sonuçlarını tanımamasıyla başlayan siyasi kriz, ülkeye dışarıdan askeri müdahaleyle sonuçlandı.

Olağanüstü Hal (OHAL) ilan eden ve görev süresi dün gece dolan Jammeh'e karşı Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğı (ECOWAS) ülkeleri harekete geçti.

luslararası haber ajansları, sınırda bekleyen Senegal Ordu birliklerinin gece yarısına kadar zaman tanınan Jammeh'in geri adım atmaması üzerine Gambiya'ya girdiğini son dakika olarak duyurdu. Askeri operasyona Nijerya da destek veriyor, donanma Gambiya açıklarında.

Gambiya ordu komutanı Osman Badji, uluslararası askeri operasyona karşı koymayacaklarını daha önce açıklamıştı. Badji, "Askerlerimi seviyorum ve onları aptal bir kavgaya dahil etmeyeceğim" demişti.

BBC muhabiri Tomi Olapido, yalnızca 2 bin 500 askeri bulunan Gambiya'nın bir dış müdahaleye direnmesinin çok zayıf ihtimal olduğunu aktarıyor.

ABD'den Gambiçya açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı, Gambiya'daki krizle ilgili olarak 'askeri müdahaleyi destekliyoruz' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik bir son dakika açıklaması geldi. Bakanlık, Gambiya'daki krizle ilgili olarak 'askeri müdahaleyi destekliyoruz' dedi.

Senegal ordusu, kuvvetlerini Gambiya sınırına çekmiş ve müdahalede bulunacağını duyurmuştu.

Öte yandan ABD vatandaşlarına da Gambiya'yı terk edin çağrısı yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki gerginliğin bir an önce normalleşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr