Fransa’da ilk kez cumhurbaşkanı adayları kozlarını canlı yayınlanan açık oturumunda paylaştı. TF1 kanalındaki tartışmaya, seçimlerin en güçlü beş adayı olan aşırı sağcı parti Ulusal Cephe’nin lideri Marine Le Pen, bağımsız aday Emmanuel Macron, merkez sağcı Cumhuriyetçi Parti adayı François Fillon, Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon ile radikal solun adayı Jean-Luc Melenchon katıldı.

Yaklaşık 3.5 saat süren açık oturumda ekonomi, eğitim, göç, göçmenler, güvenlik, asayiş, laiklik ve tesettür mayosu konularındaki hararetli tartışması damgasını vurdu.

‘EN İNANDIRICI ADAY MACRON’

Tartışma sürerken düzenlenen bir anket ise seçmenlerin açık oturumda Macron’u ‘en inandırıcı aday’ olarak gördüğünü ortaya koydu. BFM kanalının anketine göre, izleyenleri 29’unun oy verdiği Macron ve yüzde 20’sinin oy verdiği Melenchon, ilk iki sırayı paylaştı. Fillon ve Le Pen’in yüzde on 19’ar beğenilme oranını yakaladığı sıralamada, Hamon yüzde 11 ile sonuncu oldu.

Bu sonuç, anketlerde ilk sırada Le Pen’e kaptıran Macron’un ‘yerini sağlamlaştırdığı’ yorumunun yapılmasına neden oldu.

LE PEN İLE MACRON ARASINDA ‘ÇARPITMA’ ATIŞMASI

Tartışmada Avrupa Birliği karşıtı görüşlerini yineleyen aşırı sağcı Le Pen, seçilirse ülkeye hiçbir şekilde göçmen almayacağı vaadinde bulundu ve Schengen sınırlarında yine kimlik kontrolü başlatacağı sözünü verdi.

Le Pen, bazı belediyelerin plajlarda burkini olarak adlandırılan tesettür mayosuna getirdiği yasağa da destek verdi, yasağa karşı çıkan Macron “Doğruları çarpıtarak seçmenleri kandırıyorsun” diyerek Le Pen’e tepki gösterdi. Tartışmanın ilerleyen dakikalarında ise Le Pen, “Fransa halkının dikkatini çekmek isterim, her konuştuğunda biraz ondan biraz bundan bir şeyler söylüyorsun” sözleriyle Macron’u karşılık verdi.

LE PEN: MERKEL’İN YARDIMCISI OLMAK İSTEMİYORUM

Bu arada Le Pen, “(Almanya Başbakanı) Angela Merkel’in yardımcısı olmak istemiyorum. Eminim ki bu his karşılıklı” dedi.

ADAYLARDAN EKONOMİK VTLER

Küresel ısınma tehdidine dikkati çeken Melenchon, seçildiği takdirde nükleer enerji santrallerini kademeli olarak kapatacağını vaat etti.

Hamon, istihdamın artırılmasına önem vereceğini taahhüdünde bulundu. Macron da iş dünyasında yatırımların artırılması için daha esnek kurallar getireceğini söyledi. Fillon ise alım gücünü artırmayı ve sosyal kesintileri düşürmeyi planladığını aktardı.

ANKETLERE GÖRE, CUMHURBAŞKANLIĞINA EN YAKIN ADAY MACRON

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu 23 Nisan’da gerçekleştirilecek. Bu turda hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması halinde 7 Mayıs’ta ikinci tur seçimler yapılacak.

Bazı anketler Le Pen’in ilk turu önde tamamlayacağını gösteriyor. Ancak ilk turu ikinci sırada bitirmesi beklenen Macron veya adı skandallarla anılan merkez sağ aday Fillon’un ikinci turda Le Pen’i geride bırakarak cumhurbaşkanlığına seçilmesi olası görünüyor.

Dün açıklanan bir anket sonucuna göre ise Macron ilk sırada yer alıyor. İlk turda olması beklenen oy dağılım şöyle:

    Macron: Yüzde 25.5
    Le Pen: Yüzde 25
    Fillon: Yüzde 17.5

İkinci turda ise dağılımın şu şekilde olacağı öngörülüyor:

    Macron: Yüzde 63
    Le Pen: Yüzde 37

EURO’YA MACRON ‘DESTEĞİ’

Bu arada euro, açık oturum sırasında yapılan ve Euro Bölgesi karşıtı Le Pen’in yarışta güç kaybettiğini gösteren anketle birlikte yükselerek altı haftanın zirvesine yaklaştı. Bloomberg, euro’nun 10 önemli para karşısında güçlendiğini kaydetti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr