İnternet üzerinden alınan bir randevuyla başlayan ve birkaç adımdan oluşan bu işlemler ise bazı fırsatçıların “çıkar kapısı” haline dönüşmüş. Günde ortalama bin 200 göçmenin başvurduğu oturum izni için gelen bu yoğun talep, yeni bir ‘istismar’ şeklinin de ortaya çıkmasına neden oldu. Özellikle göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Fatih’te bazı kişiler, kurdukları danışmanlık şirketleriyle tamamen ücretsiz olan e-randevuyu para karşılığı göçmenlere satıyor.

Fotokopi için 35 dolar
Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberi şöyle: Yasal olarak bir danışmanlık şirketi de kuran fırsatçılar işlerini de kolaylaştırıyor. Bir süredir evrak takibi işleri yaptığını söyleyen S.A, bu ‘yeni’ sektörde dönen paraları ve istismarı Milliyet’e anlattı. Özellikle Orta Asya ülkelerinden gelen göçmenlerin oturum ve çalışma izni için büyük talep gösterdiğini belirten S.A., “Ben bu işlemler için 500 dolar talep ediyorum. Yaptığım iş bir nevi evrak takibi aslında. Randevuyu alıyorum, göçmen gidiyor ve işlemlerini hallediyor. Ancak pek çok kötü niyetli insan da var. Göçmen Göç İdaresi’ne gidiyor, basit bir pasaport fotokopisi talep edilen bir yazı veriliyor eline. Tabi doğal olarak bunu anlamıyor. Ben basit bir fotokopi için göçmenden 35 dolar alan insanlar gördüm. Bu işleri emekli polisler de yapıyor. Eskiden oturum izni, çalışma izni işlemleri emniyette yapılıyordu. Şimdi Göç İdaresi’nde. Dolayısıyla bürokrasiyi biliyor eski polisler. Bu işten iyi de para kazanıyorlar” diyor.
Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Fatih’te yer alan danışmanlık şirketlerden bir diğeri ise göçmenlere oturma izni, çalışma izni hatta evlilik konusunda danışmanlık sağlıyor. M.E. adındaki kişi, ne yapacağını bilmeyen göçmenlere, internet üzerinden aldıkları randevu hizmeti verdiklerini belirterek, “Göçmen ne yapacağını bilemiyor. Hatta oturum iznini bizden alacağını sanıyor. Sosyal medyadan bir şekilde bize ulaşıyor. Onun adına randevu alıyoruz. Daha sonra gidiyor Göç İdaresi’nde kendi işlemlerini hallediyor. Bunun karşılığında artık ne kadar talep edileceği iş takipçisine kalmış. Her randevu bir telefon hattı üzerinden alınıyor. Ancak sistem aynı numaradan pek çok randevuyu kabul etmiyor. Göçmen randevu alıp idareye gitmeden bazı iş takipçileri randevuyu iptal ediyor. Böylece göçmen hem kimlik bilgilerini paylaşmış oluyor, hem para ödemiş oluyor, hem de işlemler için ilk şart olan randevuyu aldığını sanıp aslında dolandırılıyor” diyor.

Sayılarla ikamet izni

Göç İdaresi verilerine göre Türkiye’de 540 binden fazla yabancının ikamet izni bulunurken, bunların 225 binden fazlası İstanbul’da yaşıyor. 2016 yılında Türkiye’de en fazla oturum izni bulunan yabancıların uyrukları ise şöyle; Irak 55 bin, Suriye 44 bin, Azerbaycan 39 bin, Türkmenistan 24 bin, Rusya 21 bin, Afganistan 20 bin.

17 dolandırıcı yakalandı

Göç İdaresi yetkilileri ise, göçmenlere yönelik bu istismar vakalarının günden güne azaldığını belirterek alınan önlemleri Milliyet’e anlattı. Yetkililer, son 3 ayda göçmenleri dolandırdığı tespit edilen 17 “iş takipçisi” hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulduğunu ve göçmenlerin her sorun için ALO 157’yi arayabileceğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr