Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin TBMM'deki haftalık grup toplantısında konuştu.

Konuşmasına 10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak başlayan Yüksekdağ, "Bundan bir gün önce katledilen canlarımızın ölüm yıldönümüydü. Bir yıl boyunca bizler bir taraftan yas tuttuk, onlar için kanadık ama diğer taraftan da onların özlemlerini bir mücadele gücünü dönüştürmek için ısrarla yürümeye devam ettik. Bir yola çıkmışlardı, barışın ve umudun yoluydu. Ama bu ülkede bu kavramlardan ürkenler var. Tam da buna inat, barış umudunun yaşadığını ifade etmek için toplanmışlardı. Bizler bir yıldan bu yana o umudun peşindeyiz" diye konuştu.

"DAVAMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Ankara'daki katliamı gerçekleştirenlerin Suruç, Adana, Mersin, Gaziantep ve Diyarbakır'daki saldırılarla doğrudan ilişkisinin olduğunu dile getiren Yüksekdağ, AKP'nin "katliamın arkasındaki" siyası sorumlularla ilgilenmediğini söyledi. "Bugün nasıl darbenin siyasi boyutlarının üzerine gitmiyorlarsa, bütün bu katliamlarda siyasi sorumluların hiçbirini açığa çıkarmamak için direndiler" diyen Yüksekdağ, "Katiller yerine bizleri cezalandırmalarına karşı davamıza sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

"HER ÖLÜMÜN ARDINDAN OYLARININ NE KADAR ARTTIĞINA BAKIYORLAR"

Ankara'da 'barış olanağının' bombalandığını söyleyen Yüksekdağ, Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısının gerçekleştirildiği miting öncesinde 'ateşkes' için ciddi açıklamaların kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlattı.

Yüksekdağ şunları söyledi:

"Barış isteyen halklar yeni bir sürecin ve barışın anahtarı olarak kendilerini ortaya koymuşlardı. Tam da böyle bir ortamda miting meydanında o alçak bomba patlatıldı. O günden bu yana barış adına atılan her adımı sabote etmek için bir iktidar ile yüz yüzeyiz. O günden sonra da bizler barış demekten, barış için yürümekten vazgeçmedik. Ama siyasi iktidar çatışma siyasetinden yana tavır aldı. O günden bu yana barış olanaklarını çiğneyen bir iktidar politikası ile karşı karşıyayız. 'Askeri görevi ölmektir, ölmek için maaş alıyor' diyen AKP'liler var. Bir yıl boyunca ölen Kürt gençleri asker, polis hiçbir zaman gündemlerinde olmadı. Bu ölümleri durdurmak için bir siyasetleri olmadı. Bu vatan için daha çok kan akması gerekiyor açıklaması yapıyorlar. Kendilerini, çıkıp toplumu bütün bileşenleri ölüm kaderine mahkum eden bir muktedir yerine koyuyorlar. Daha çok bedel ödeyeceğiz diyorlar, kim ödüyor bu bedeli? AKP yöneticilerinin saraydakilerin çevredekilerden birisinin tırnağına taş değdiğini duydunuz mu? Askere giden dağa da giden bu ülkenin yoksul ailelerinin evladı."

"AKLIMIZLA ALAY EDİYORLAR"

Figen Yüksekdağ, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde zırhlı araçtan açılan ateş sonucu 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olay hakkında da konuştu. Yüksekdağ, "Bu ölümlerin bir mesajı var. Yüksekova halkına 'bu şehirde yaşamınıza izin vermeyeceğiz.' diyorlar. Yüksekova kısa bir süre önce çok büyük bir yıkımın içerisinden çıktı. Panzerden ateş açılıyor, yapılan açıklama yüz kararası. Bizleri aptal yerine koyuyorlar, aklımızla alay ediyorlar. Teknik arıza olmuşmuş. Kamera görüntüleri ortaya çıkıyor, yaralılar bile taranmış. Arızanın nerede olduğunu biliyoruz, zihniyetlerinde. Yalanlar her gün ortaya çıkıyor ama yalan söylemekten de vazgeçmiyorlar" ifadelerini kullandı.

"OPERASYONU BAŞLATSALAR, ALT ÜST OLACAKLAR"

Darbe girişimi sonrası başlatılan operasyonlara da değinen Yüksekdağ, darbe girişiminin siyasi ayağının ortaya çıkarılmaması noktasında hükümetin çaba sarf ettiğini söyledi.

Yüksekdağ şunları söyledi:

"Bir darbe girişimi yaşandı, darbe girişimini kendi iktidarını büyütmek için bir fırsata dönüştürdüler. İnsanlar işinden ekmeğinden oldu. Hala kendileri gibi düşünmeyen bütün kesimlere yönelik operasyonları devam ediyor. Siz hiç siyasi liderliği olmayan bir darbe girişimi duydunuz mu? Tarihte yok böyle bir şey. Ama ne hikmetse Türkiye'deki fason darbe girişiminin siyasi sorumlusu hala yok ortada."

"Bunu sorduğumuz için bize saldırıyorlar. İstediğiniz kadar saldırabilirsiniz doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Kendi içlerine yönelik bir darbeci operasyonu başlatırlarsa alt üst olacaklarını, dengelerini yitireceklerini biliyorlar. Darbe girişiminden önce darbecilerle can ciğerdiler. Darbe girişimden sonra da, kendi içlerindeki darbecilerle yürümeye devam ediyorlar. Bu çok açık bir suçtur. Gerçeklerin üstünü yalanlarla, televizyonları kapatarak örteceğinizi sanıyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Yalanlarını uzun süre gizlemeye başaramayacaklar. Güç bela bir darbeyi araştırma komisyonu kuruldu ama işin ilginç yanı, AKP'li üyeler Gülen'i öven milletvekilleri. Dün Gülen'in öven AKP milletvekili, bugün Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş hakkında hakaretamiz ifadeler kullanıyor. Yaranmak için, kendisini pazarlamak için. Bu AKP içerisindeki siyasi seviyenin sıfırın altında olduğunu gösteriyor. Küfürle hakaretle bizim üzerimizden kendini pazarlamaya çalışan bu zihniyetle asla uzlaşmayacağız. Bu küfürbazlıklarıyla, bu seviyesizlikleriyle kendilerini ifşa ediyorlar."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr