Irak’ta IŞİD’in katliamlarına, etnik temizliğine, köleleştirmesine maruz kalan Ezidiler, kendilerini IŞİD’den kurtaran PKK’ye misilleme olarak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’ye bağlı peşmergelerin gelmesi ve çatışma çıkmasıyla yeniden zorda. Çatışmalarda öldürülen Şengal Direniş Birlikleri’nden (YBŞ) 4 Ezidi savaşçıdan biri olan 18 yaşındaki Selam Muhabir’in Şengal (Sincar) Dağı eteklerindeki cenazesine katılan Washington Post muhabiri Loveday Morris, “Ezidiler şimdi de PKK ile Barzani peşmergelerinin çatışmalarının arasında kaldı” dedi. YBŞ’den bir komutan peşmergeleri Ankara’nın isteği doğrultusunda saldırmakla suçlarken, peşmerge kaçakçıları takip ederken çatışma çıktığını öne sürdü.

‘Oyuncak olduk’

Ezidi şeyhi Halaf Bahri cenazede isyan ederken “Politikacıların elinde oyuncak olduk. Ezidiler yaralı ve hala kanıyor. Hala IŞİD’in elinde olan kızlarımız, eşlerimiz, kız kardeşlerimiz varken şimdi de bu başımıza geldi” dedi. Köyleri Tel Azair, 2.5 yıldır IŞİD işgali altında olduğu için çadırda yaşamak durumunda kalan, çadırı yandığında iki çocuğunu kaybeden Cemil Halaf, “İki taraftan da bıktım artık, kimseyi düşündükleri yok. Onlar böyle birbirleriyle kavga ederken köylerimizi kim kurtaracak. Bizim topraklarımızda savaşmalarını istemiyoruz ama gücümüz yok elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

‘Partiler böler’

"1000 kişilik birliğiyle peşmergeye katılan Haydar Şeşo ise “Evet, onlar tarafından ihanete uğradık, tek edildik ama biz Kürdüz” derken “ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri sorumluluk alarak Ezidileri birleştirmeli” çağrısı yaptı. Morris’e göre Dağlarda rastladığı bir yazı pek çok Ezidi’nin ortak görüşü “Ezidilik birleştirir, partiler bizi böler.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr