Maduro, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) genel sekreteri Luis Almagro ve başta ABD olmak üzere OAS üyesi bazı ülkeleri Maduro’ya karşı darbe yapmakla suçladı.

Bolivya'nın başkenti La Paz'daki Quemado sarayında dün basın toplantısı düzenleyen Morales, OAS genel sekreteri Almagro’nun, ABD'nin askeri müdahalesini haklı çıkarma umuduyla şiddeti ve çatışmayı teşvik ettiğini söyledi.

 “Venezuela’da olan bir darbedir"

OAS genel sekreteri Almagro’ya sert sözlerle yüklenen Başkan Morales,"Nicholas Maduro başkan olarak seçildi ve şu anda Venezuela sağcı muhalefeti tarafından, OAS genel sekreteri Luis Almagro ve ABD gibi bazı OAS üyesi ülkelerin desteğiyle ona karşı bir darbe yapılıyor” dedi. Morales şöyle devam etti: “Almagro, hangi yetki ile bir darbe girişiminde yer alarak demokrasiden söz edebiliyor?”

 Morales Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise Luis Almagro’yu, ABD'nin emperyalist politikalarına OAS'ın boyun eğmesini sağlayarak OAS'a zarar vermekle suçladı.

Maduro döneminin en güçlü destekçierinden olan Morales, Almagro'yu çeşitli vesilelerle eleştirmiş ve bir keresinde onu "barış izin bir tehdit" olarak nitelemişti.

OAS, göstericilere sert müdahale edildiği gerekçesiyle Maduro’yu eleştirmiş, Maduro ise OAS'ı ABD yönetiminde Venezuela’da sosyalizmin çökertilmesi kampanyasını desteklemekle suçlamıştı.

 Ne olmuştu?

 Protestolar Başkan Maduro'nun hükümet karşıtı bir askeri bir komplo kurulduğunu ilan etmesinin ve arkasında ABD’nin bulunduğu bu darbe girişiminin elebaşlarından birinin tutuklandığını söylemesinin üzerine yeniden şiddetlenmişti. Ülkede çatışmalı ortam 31 Yüksek Mahkeme tarafından çoğunluğu sağ muhalefet üyesi olan Ulusal Meclis’in yetkilerinin askıya alınmasıyla başlamıştı. Mahkeme 3 gün sonra kararı geri çekse de sağ muhalefet protestoları sürdürmüştü.

 Ülkede süren çatışmalı ortamda son bir ayda 26 kişi yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr