Kılıçlar komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı.

Eski Emniyet Genel Müdürü ve 15 Temmuz’da Ankara Valisi olan Mehmet Kılıçlar, Genelkurmay’a 15 kişilik FETÖ’cü subay listesi verdiklerini ancak bu kişilerin yüzde 90’ının YAŞ’ta general yapıldığını ve darbeye karıştıklarını belirtti. TBMM Darbe Komisyonu dün eski Emniyet Genel Müdürü olan 15 Temmuz günü Ankara Valisi olarak görev yapan daha sonra merkeze çekilen Mehmet Kılıçlar ile 15 Temmuz’da darbeciler tarafından derdest edilen Eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’yi dinledi. Kılıçlar, emniyetteki FETÖ yapılanmasına yönelik çarpıcı bilgiler paylaştı. Kılıçlar’ın açıklamaları özetle şöyle:

MİT’le temas kurulmadı: MİT Başkanı Hakan Fidan’la öncesinde sonrasında sırasında bir görüşmem olmadı. Onlar beni aramadı. Ben aradım ulaşamadım.

Bakan Şahin’i uyardım: Emniyet Genel Müdürü olarak 2011 yılında atandım. Bakanımız (İdris Naim Şahin) da yeni atanmıştı. Ben görevdeyken sayın bakanımızla bunları çok açık konuştum. Ben göreve geldiğimde 81 il müdürünün 65’i-70’i FETÖ’cüydü, ben göreve geldikten sonra bu sayı 75’e çıktı. Atamalarda ikazlarımızı yapıyorduk ama Sayın Bakan bir listeyle şunlar atanacak dedi. O zamanki bakan İdris Naim Şahin, şu anda içeride olan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Pek önceden tanışıklığı olan bir bakandı, çoğu işleri beni bypas ederek, atamalarla ilgili konuları
görüşürlerdi. Liste gelirdi şu şuraya atanacak diye.

15 kişilik FETÖ listesi verdik: 2014 askeri şurasında Sayın Bakan Ala jandarmadaki terfi edecek kişilerden; edilmemesi gereken kişiler olup olmadığı çalışmasını yapmamızı istedi. Yaptık, bilgi aldık ve 15 kişilik bir liste oluştu. ‘Şunlar şunlar FETÖ’cü; general olmaması gerekir, şunlar FETÖ’cü değil değil yükselebilir’ denildi. Söylediklerimizin hepsi darbeci çıktı. Terfi etmesin dediklerimiz terfi etti, tavsiye ettiklerimiz emekli edildi. Yüzde 90 tersi oldu. Sayın Bakan; Genelkurmay’la görüştü. Genelkurmay 2. Başkanı’na sadece Jandarmayla ilgili çalışmayı arz ettik, İçişleri Müsteşarıyla birlikte. Jandarma terfileriyle ilgili elimizdeki bilgileri Yaşar Güler Paşa’ya ilettik. Bu listeyi arşivlemedik ve görüşmeden sonra imha ettik. Mendi ise özetle şunları anlattı:

YAŞ’ta ilişikleri kesilecekti: Darbe teşebbüsünün içerisinde bulunan bazı
personelle ilgili 2014, 2015 ve 2016 YAŞ toplantılarında haklarında MİT’ten veya emniyet teşkilatından Fethullahçı olduğuna dair ihbar aldığımız personel vardı. Bu darbe girişiminde bulunanlarla ilgili bu gibi iddialar vardı. Bunlarla ilgili Genelkurmay katında çalışmamız oldu. Özellikle, 3-5 Ağustos’ta yapılacaktı YAŞ, darbe girişimini öne alma nedenleri neydi? Kuvvetli şüphe olanların derhal ilişkileri kesilmesi konusunda mutabakata varmıştık. 2 Temmuz’da en son listeler geldi. Bu çalışma yapıldı. Normal şurayı yapabilseydik bu adamların TSK’den kaydı silinecekti.

Hükümetler üstüne gitmedi: Balyoz davasıyla en gizli bilgiler bile deşifre edildi. Bunu deşifre edenler içimizdeki bu örgüte bağlı olan kişilerdi. Bu bir proje, büyük Ortadoğu projesini (BOP) de kapsayan. TSK 1980’li yıllardan itibaren FETÖ ile ilgili mücadele verdi. Hükümetler de çeşitli gayelerle bunun üstüne gitmediler diye düşünüyorum.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr