Eski AKP Milletvekili Ersönmez Yarbay, 16 Nisan’da referanduma sunulacak Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkeyi otoriterleşmeye ve diktatörlüğe götüreceğini, yargının ‘devletin sopası’ haline dönüşeceğini, Türkiye’nin 3. dünya ülkesi olacağını vurguladı. Yarbay, “Herkes getirilecek Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yağmurdan kaçarken doluya yakalandığını fark ettiğinde iş işten çoktan geçmiş olacaktır” dedi.

Yarbay, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi-Yağmurdan Kaçarken Doluya Tutulmak” adlı kitabında yeni sistemle ilgili şu görüşlerini özetle şöyle dile getirdi:

Türkiye 3. dünya ülkesi olur: Cumhurbaşkanlığı sistemi, yürütmenin aşırı güçlendirilmesi ve geleneksel kültürümüz sebebiyle çok hızlı bir şekilde otoriterleşmeye, diktatörlüğe kayacak, güçlü partili Cumhurbaşkanı’nın yanında parlamento göstermelik kalacak, yargı adalet dağıtma yerine devletin sopası haline dönüşecek, Türkiye 3. dünya ülkesi olacaktır. Herkes parlamenter sistemden şikâyet edip aksayan yönlerinin düzeltilmesi için çalışılmazken, getirilecek Cumhurbaşkanlığı sistemiyle yağmurdan kaçarken doluya yakalandığını fark ettiğinde iş işten çoktan geçmiş olacaktır.

Başıboş güç: Görevlerin tek elde toplanması güçlü yönetimi değil bilakis gücün başıboşluğu nedeni ile geleceğin ne olacağı konusunda bilinmezlikleri çoğaltır. Bilinmezliklerin çoğaldığı, geleceğin öngörülmediği ülkelerde ekonomik ve bilimsel gelişme de duracaktır. Güçlü yönetim, kişinin değil, sistem ve ilkelerin hâkim olması ile mümkündür. İslam ülkelerinde, sistemden çok liderler yani kişiler ön planda olduğu için yeterli kalkınma hızı bir türlü sağlanamamaktadır.

Diktatörlüğe yol açar mı?: Başbakan Binali Yıldırım, “Yüzde 50’den fazla oy alarak seçilen cumhurbaşkanı nasıl diktatör olur?” diye sormaktadır. Kenan Evren yüzde 92, Mübarek yüzde 91, Esad yüzde 94, Saddam yüzde 95, Türkmenbaşı yüzde 98 oy alarak başkan olmuşlardır. Bu kişileri demokratik liderler olarak kabul edebilir miyiz? Almanya’da Hitler, demokratik yollarla ve yüksek oylar alarak seçilmiş ama dünyanın en faşist diktatörü olmuştur. Yasama, yargı, medya, sivil toplum kuruluşları güçlü olacak ki, Cumhurbaşkanı’na denge ve fren olabilsinler. l

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr