Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Suriye Ordusunun bir bölgeyi teröristlerden temizlerken, birçok ülke tarafından desteklenen teröristlerin olası bir saldırısına karşı Halep'teki konumunu güçlendirdiğini söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Rus Televizyonları RUSYA 24 ve NTV’ye konuşmasında Amerikalıların hilekâr olduklarını belirterek "sözde ılımlı muhaliflere silah ambargosunun kaldırılmasının Obama’nın bunu ilan ettiği anda olması gerekiyordu. Belki meşru bir zemin yaratmak amacıyla gerçekleştikten birkaç gün sonra açıklamıştır. Bu nedenle Obama’nın açıklaması ile IŞİD’in saldırısını zamanlama ve tarih açısından manidar buluyorum. Bu silahlar nereye ve kime gidiyor? Ya IŞİD yada Nusra’ya” dedi.

Esad, “şu an ki ABD yönetimi yakında gidecek, Rusya ile ABD arasında gerçek bir yakınlaşma olmasından endişe duyuyor olabilirler. Bu nedenle şu anki yönetim, sorunlar yaratarak bu yakınlaşmayı engellemeye çalışıyor” diye konuştu.

Trump Terörle Mücadele Edebilirse Doğal Müttefikimiz Olabilir

ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın terörle mücadele ve hükümetleri devirmek için diğer ülkelerin içişlerine karışmama konusundaki açıklamalarının net olduğuna işaret eden Esad, “önemli olan Trump’ın aynı çizgiyi sürdürmesi ve bunu yapabilecek irade ve güce sahip olmasıdır. Karşılaşacağı engelleri aşabilir ve terörle gerçekten mücadele edebilirse doğal müttefikimiz olabilir “ dedi.
ABD’nin geçmiş yıllarda ılımlı muhalefet ve ılımlı muhalifler söylemini pazarlamaya çalıştıklarını, fakat sahadaki gerçeklerin bunun aksini ispatladığını ifade eden Esad, destekledikleri tüm grupların Nusra ve IŞİD gibi aşırı terörist gruplar olduklarına dikkat çekti.

“Şu an IŞİD’İ bazı bölgelerde bırakmaya çalışıyorlar. Ardından daha önce IŞİD ve Nusra’nın bir parçası olan, ılımlı olarak adlandırılan sakalını kesip farklı bir kılık giyen bu gruplara dayanacaklar. Bu gruplar bu bölgeleri IŞİD’den kurtaracak. Fakat bu seçkin Suriye güçleri ABD’li yetkililerin radikal İslamcılarla ilişkisini aklayacak” dedi.

Suriye Halkı Ülkenin Birlik ve Bütünlüğünden Vazgeçilmesine Karşı

Cumhurbaşkanı Esad, Federasyon ya da Kürtlere özerkliğin şu an söz konusu olmadığını belirterek Suriyelilerin büyük çoğunluğunun ülkenin birlik ve bütünlüğünden vazgeçilmesini, siyasi rejimin değişmesini reddettiklerini söyledi.

Bu konunun anayasa değişikliği gerektirdiğine dikkat çekerek savaş zamanında anayasa değişikliği yapılamayacağının altını çizdi.

Esad, yeniden imarın savaştan sonra herhangi bir ülke için büyük ve yararlı bir ekonomi sektörü olduğuna değinerek, Suriye’nin özel sektör yada dışarıda büyük imkanlara sahip olduğunu, yurtdışındaki insanların savaştan sonra ülkelerine dönüp yeniden imarına katkıda bulunacaklarını kaydetti.

Dost ülkelerden şirketlerin de yeniden imara katkıda bulanacaklarını söyleyen  Esad, “ Suriye halkı ülkesine karşı düşmanca bir tutum takınan ve teröristleri destekleyen hiçbir ülkenin şirketini kabul etmeyecektir” diye konuştu.

Suriye’den ayrılmak zorunda kalan insanların sayıları az da olsa ülkelerine dönmeye başladıklarına işaret eden Esad, Suriye’den göç eden insanların büyük bir kısmının ülkelerine döneceklerine inandığını vurguladı.

Ordu saflarında yaşanan kayıplara rağmen dost ülkelerin verdiği desteğin bu ordunun görevini yerine getirmesine yardımcı olduğunu belirten  Esad, tüm kayıplara rağmen Suriye ordusunun Halep’te ilerleme sağladığını ve daha büyük bir iştah, azim ve kararlılıkla savaştığının altını çizdi.

Kaynak: SANA

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr