TSK öncülüğündeki Fırat Kalkanı harekâtında Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile hükümet güçleri ikinci defa karşı karşıya geldi. 23 köyü ele geçiren Suriye ordusu, El Bab’dan Rakka’ya gidecek anayolu kesti. Rusya’nın Türk askerlerini 9 Şubat’ta “kazaen” vurduğu olayın ardından dün Suriye ordusu ve ÖSO güçleri ikinci defa El Bab’ın güneyindeki Tadif’te karşı karşıya geldi. ÖSO unsurları, 22 askeri öldürdüğünü duyurdu. Bazı askerlerin esir alındığı, bir tankın imha edildiği savunuldu.

YPG ile ordu ‘komşu’

Muhalif kaynaklara göre, IŞİD’in bölgeden aniden çekilmesi ile Suriye ordusu bölgede kontrolü savaşmadan ele geçirdi. IŞİD’in hâkim olduğu bölgeyi ikiye bölen Suriye ordusu yeni kontrol sağladığı 23 köy ile böylece ilk defa Mınbiç’te YPG/PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile komşu oldu ve Fırat Kalkanı’nın Rakka yolunu kapattı. Rejim, SDG ile IŞİD’in komşu olduğu bir bölgeyi de tamamen kuşatmış oldu.

Suriye ordusunun bu ilerleyişini, ÖSO platformu, “Rejim güçleri, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’i temizleyen Fırat Kalkanı’nın yolunu kesti” diye duyurdu. ÖSO ise Zamar ve Um Shkaif’i ele geçirdi. Türkiye, Rakka operasyonunu Tel Abyad veya Bab üzerinden yapmayı hedefliyordu. PYD kontrolündeki Tel Abyad’dan ilerlenmesi halinde 60 km. olacağı tahmin edilirken Bab üzerinden Rakka’ya ilerlenmesi halinde ise mesafe yaklaşık 200 km.

3 Türk askeri yaralı

Öte yandan, Bab bölgesinde dün el yapımı patlayıcı temizliği sırasında yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu 3 Türk askeri yaralandı. ’nın haberine göre, askerler Kilis Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Askerlerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

RUSYA ARAYA GİRDİ

Suriye ordusuna bağlı Kaplan Kuvvetleri, Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle önceki gün El Bab’ın güneyinde yer alan ve stratejik öneme sahip Tadif kasabasını IŞİD’den aldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin desteğiyle El Bab’da kontrolü sağlayan ÖSO ile Suriye ordusu arasında önceki gece çatışmalar yaşandığı, ateşin dün sabah Rusya’nın araya girmesiyle sona erdiği ifade edildi. Sputnik’ten Hikmet Durgun, “El Bab’da kontrolü ele geçiren ÖSO, Suriye ordusuna dün gece 22.00 sıralarında saldırı düzenledi. Birkaç saat süren çatışmalar, Rusya’nın araya girmesiyle sona erdi. El Bab’ın kimin kontrolünde olacağına ilişkin görüşmelere böylelikle sadık kalındı” dedi. Türkiye, Suriye ve Rusya arasında 1 ay önce yapılan Astana görüşmelerinde, Suriye’nin geleceği konuşulmuş, Türkiye sınırındaki El Bab’ın kimin kontrölünde olacağı tartışılmıştı. Durgun, Suriye ordusunun, Tadif’i Halep’in güvenliğini sağlamak için aldığını söyleyerek Suriye ordusunun “El Bab girişinde güvenliğimi sağlamazsam önümüzdeki günlerde ÖSO Halep’e girer” kaygısı yaşadığını belirtti. Durgun, Suriye ordusunun IŞİD’e karşı “güvenliğini sağlamak için” Halep’in güneyindeki birkaç köyü daha aldığını aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr