Eren Erdem, krizden çıkışın yollarının belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Önergesinde Türkiye’nin işsizlikten borç tablosuna, sanayiden turizm sektörünün durumuna, kısaca ekonominin her alanında krizin eğişinde olduğunu belirten CHP’li Erdem,  doların lira karşısında bir yılda yüzde 20 değer kazandığına ve 1 doların 3.50 lira dolayına yükseldiğine dikkat çekti.

Bunun da kapanmalara ve işsizliğin artışına yol açtığını dile getiren Erdem, önergesinde, “Dolarda yaşanan artış, ayrıca özel sektörün ağustos ayında 622 milyar liraya karşılık gelen 211 milyar dolarlık toplam döviz borcunun bugün 732 milyar liraya yükselmesine neden olmuş ve reel sektörü nerdeyse durma noktasına getirmiştir” dedi.  

İktidarın AB resti nedeniyle yabancı yatırımcıların kaçtığını da ileri süren Erdem, önergesinde  “1300 lira olan asgari ücret yılın başında 445 dolar seviyesindeyken, bugün 374 dolara kadar düşmüştür.

"ÖNLEM ALINMADIĞI TAKDİRDE..."

Yurttaşın cebinden en az 70 dolar, kurdaki yükseliş nedeniyle eksilmiştir. Önlem alınmadığı takdirde ekonomik krizin etkisi sadece politik değil sosyal ve psikolojik sonuçları da olacaktır” uyarısında bulundu.

Erdem, önergesinde krizden kurtuluşun ekonomik yollarının araştırılması, krizi körükleyen siyasi yanlışların engellenmesi ve reel sektörü ve yatırımcıları teşvik edecek ekonomik ve siyasi çalışmaların belirlenmesi ve toplumun kriz sürecinden minimal düzeyde etkilenmesinin ve yurttaşların alım gücünü artırarak ekonomik olarak desteklenmesinin yollarının tespitini talep etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr