ABD’de İran’a yaptırımları delme, kara para aklama, dolandırıcılıktan tutuklu olarak yargılanan Rıza Sarraf’ın savunma ekibine kattığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı, eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani’yi ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey’nin davadaki rolüne ilişkin mahkemeye verdiği “yeminli ifadeler”e ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre, Giuliani yeminli ifadesinde Sarraf’ın nükleer madde veya silah satmak yerine tüketim ürünleri ticareti yaptığını savunmuş. Giuliani şu ifadeleri kullanmış: “Diplomatik çözüm aranması, Sarraf’a atfedilen para transferlerinin hiçbirinin silah, nükleer teknoloji veya kaçak mal içermemesi, tüketim malları içermesi ve Türkiye’nin ABD açısından dünyanın kritik bir yerinde bulunması nedeniyle şaşırtıcı değil.”

‘Ücreti Sarraf ödüyor’

Sarraf’ın savunma ekibi tarafından Sarraf davası yargıcı Richard Berman’a 14 Nisan’da gizlilik kaydıyla sunulan belge, altı gün sonra kamuoyuyla paylaşılmıştı. Belgede, hâkim Berman’ın, “Sarraf’ın bütün bu avukat paralarını kim ödüyor” sorusunun yanıtını da avukat Benjamin Brafman’ın, “Kendisi ve ailesi ödüyor” diye verdiği ortaya çıktı. Giuliani de ifadesinde avukatlık ücretinin Sarraf tarafından muhasebecisi aracılığıyla ödediğini savundu. Giuliani, Sarraf’a verdikleri hukuk danışmanlığı hizmeti kapsamında, üst düzey Türk ve Amerikalı yetkililerle görüşmeler yapmanın da bulunduğunu belirtti.

İfadelerde Giuliani ve Mukasey’in Türkiye’de Erdoğan’la “ABD’nin güvenlik çıkarlarını ilgilendiren bir anlaşmanın parçası olarak görüştüğünü” kabul ettiği ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr