Latin Amerika ziyareti öncesi havalimanında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın son hava sahası ihlaline ilişkin;

"Dün öğlen saatlerinde hava sahamıza ihlal oldu, bunu Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabası olarak görüyoruz. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarını ihlal etmeye devam etmesi durumunda sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır. Putin ile görüşmek istediğimi belirttim ancak dönüş olmadı" dedi.

Dışişleri: Hava sahamız ihlal edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rus uçağının sınır ihlaliyle ilgili soruya yanıt veren Erdoğan, "Dün öğle saatlerinde hava kuvvetlerine ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı, bizim hava sahamızı ihlal etti. İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATO'nun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır" dedi.

Erdoğan, "Bu tür sorumsuz adımların, ne Rusya Federasyonu'na, ne NATO-Rusya ilişkilerine ,ne de bölgesel ve küresel barışa faydası yoktur, tam tersine ciddi zararı vardır. Bütün bu hususlar, dün akşam Dışişleri Bakanlığımıza davet edilen Rusya

Büyükelçisine açıkça anlatılmış, yaşanan olaylar şiddetle protesto edilmiştir. Bu arada da ben Dışişleri Müsteşarımıza, Rusya tarafıyla görüşün, 'Sayın Putin ile bizzat görüşmek isterim' demişimdir. O andan bu ana kadar henüz kendilerine ilettiklerini fakat oradan bir dönüş olmadığını, bizim Büyükelçiliğimiz buraya bildirmiştir " diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr