Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 uydusu, bugün saat 16.51'de Fransız Guyanası'ndan fırlatıldı. Fırlatma anı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerinde düzenlenen törende canlı izlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ankara Valisi Ercan Topaca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu da katıldı.

BAKAN IŞIK: ASKER ELBİSESİ GİYMİŞ HAİN FETÖ'CÜLERDEN TEMİZLENDİKÇE DAHA DA GÜÇLENİYOR

TAİ'deki törende konuşan Milli Savunma Bakanı Işık, TSK'nın FETÖ mensuplarından temizlendikçe daha da güçlendiğini belirterek, "İmkan ve kabiliyetlerimizi artırdığımız Türk Silahlı Kuvvetleri'miz, asker elbisesi giymiş hain FETÖ'cülerden temizlendikçe şüphesiz daha da güçleniyor. Bu noktada necip milletimize büyük bir teşekkür borcumuz var. Sayın Cumhurbaşkanı'm özellikle güçlü liderliğinizde son 14 yılda elde ettiğimiz başarıları kalıcı kılmak için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: HEDEFİMİZ GÖKTÜRK-1'DEN DAHA GELİŞMİŞ UYDULAR ÜRETMEK

'Göktürk 1' uydusunu faaliyete alma töreninde hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Göktürk-1'in bugüne kadar fırlatılan en gelişmiş görüntüleme uydusu olduğunu belirtti. Göktürk 1 uydusundan ilk sinyalin Norveç'teki yer istasyonundan alınacağını bildiren Erdoğan, "Bugün uzaya fırlattığımız Göktürk-1, daha önce gönderilen Göktürk-2'den daha gelişmiş bir uydudur. Türk Silahlı Kuvvetleri'mize yüksek teknolojik kabiliyetleriyle hizmet verecek bu uydumuz, diğer alanlarda da ülkemize büyük katkılar sağlayacaktır. Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyetiyle bu uydudan orman alanlarının kontrolünden deniz kirliliğine, doğal afetlerdeki hasar tespitlerinden rekolte tahminlerine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecektir. Bu uydunun kabiliyetleri Türkiye'nin uzay çalışmalarında ulaşmak istediği hedef konusundaki kararlılığının bir ifadesidir. Şimdi hedefimiz Göktürk-1'den daha gelişmiş uydular tasarlamak, üretmek ve uzaya göndermektir" diye konuştu.

"HAZIR ALIM YERİNE KENDİ TASARIM VE ÜRETİMİMİZ GEREKİYOR"

Türkiye'nin ihtiyacı olan tüm alanlarda iyi bir planlamayla, kendi kendine yetecek savunma sanayisinin olacağını belirten Erdoğan, "Savunma Sanayii'mizin yüksek teknoloji gerektiren diğer tüm ihtiyaçları gibi uydularımızı da artık kendimizin geliştirmesi ve üretmesi şarttır. Bu konuda yürütülen çalışmaları biliyorum. Takdir ediyorum ama daha fazlasını yapmamız gerektiğini de özellikle belirtiyorum. İlgili kurumlarımızın artık tüm çalışmalarını hazır alım yerine kendi tasarım ve üretimimizi esas alan bir anlayışla yürütmeleri gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'YE ASKERİ ÜRÜN SATMAMA KARARI ALAN BATILI FİRMALARA ELEŞTİRİ

Bazı Batı ülkelerine ait firmaların Türkiye'ye belirli askeri ürünleri satmama kararını eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Son 32 yıldaki terörle mücadele dönemimiz, bizler için çok önemli derslerle doludur. Kıbrıs Barış Harekatı'mızda ilk örneklerine rastladığımız askeri ambargolar, terörle mücadele dönemimizde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. Şimdi yine bazı Batı ülkelerinin, o ülkelere ait firmaların ülkemize belirli askeri ürünleri satmama kararları aldıklarına şahit oluyoruz. Bugün Türkiye 14 yıl öncesine göre, savunma sanayii ürünlerinde dışa bağımlılığını yarı yarıya azaltmış durumdadır. Yüzde 80'den yüzde 40'lara gerileyen bu alandaki dışa bağımlılığımızı inşallah 2023'e kadar büyük ölçüde ortadan kaldırmış olacağız"

"ENGELLEMELER AZMİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR"

Göktürk-1 uydusundaki yerli katkı oranının yüzde 20 olduğunu belirten Erdoğan, "Kötü komşu, insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmiyor. Bitirmeyecek. Bizi hacet sahibi yapacak. Bu tür engellemeler savunma sanayiimizi geliştirme konusundaki azmimizi güçlendiriyor. Bugün uzaya fırlattığımız uydudaki yerli katkı oranı yüzde 20. Bundan sonraki daha gelişmiş uydumuzu en azından tam tersi bir oranla imal edip, uzaya göndermeliyiz. İhtiyacımız olan tüm alanlarda iyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayiinin süratle tesis edilmesi gerekmektedir" açıklamasında bulundu.

"BİZ NATO'DA BERABER DEĞİL MİYİZ, BU YAPTIĞINIZ NEDİR?"

Geçmişte uçak, motor ve silah fabrikalarını kapatarak, hazır ürün alımı anlayışına yönelen tuzağa bir daha düşülmemesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dost olduğumuz, NATO'da beraber olduğumuz birçok dostlardan bırakın silahlıyı, silahsız 'lardan almak istiyoruz; talebimizi kendilerine iletiyoruz, 'Bugün git, yarın gel'. En son söyledikleri ne oluyor 'Kongreden müsaade çıkmadı'. Biz NATO'da, aynı cephede beraber değil miyiz? Bize bu yaptığınız nedir? Sonra silahlarıyla alakalı, o konularda da yine kendileriyle görüşüyoruz. Oturuyoruz, konuşuyoruz, gülüşüyoruz; ama iş neticeye gelince 'Kongreden karar çıkmadı'. Bunlar bizi sonunda hacet sahibi yaptı. Şimdi artık kendimiz üretiyoruz hem de çok daha ucuzuna üretiyoruz. Geçmişte uçak, silah, motor fabrikalarımızı kapatıp, hazır ürün alımına yönelen anlayışın tuzağına bir daha kesinlikle düşmemeliyiz. Kayseri uçak mezarıdır biliyor musunuz? Oralara gömmüşlerdir uçakları, üretilenleri. Biz siyasi irade olarak bu konuda kararlı bir duruş sergiliyoruz"

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr