Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tanzanya gezisini tamamlayıp ayrılmasından sonra Türkiye’ye gönderilen Türk yolcular 25 Ocak çarşamba günü THY TK603 sayılı uçakla Darüsselam’a gittiler. Türk yolcular hiç bir engelle karşılaşmadan pasaport kontrollerini yaptırıp ülkeye giriş yaptılar. Gazeteport'un haberine göre; yolcuların neden geri gönderildikleri sorusuna Tanzanya yetkilileri “Türk yolcuların Tanzanya’ya alınmama talebi Türkiye’den geldi. Biz de bunu kabul etmek zorunda kaldık” açıklaması yaptı.

Ne olmuştu?

Erdoğan 23 Ocak’ta Tanzanya’ya gittiği saatlerde Türkiye’den saat 19.45’de kalkan THY’ye ait TK 603 sayılı uçak da İstanbul’dan Darüsselam’a hareket etti. Türkiye saati ile gece 03.00 sıralarında Darüsselam Julius Nyerere International Airport’a inen THY uçağında bulunan Türkiye vatandaşı olan yolcular ayrı bir yere alındı. Pasaportları tek tek toplandı. Tanzanya güvenlik güçleri Türkiye vatandaşı yolcuları 3 saat beklettikten sonra Tanzanya’ya giremeyeceklerini söyledi. Yolcular nedenini sorduğunda “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan burada o yüzden Türkiye vatandaşlarını kabul edemiyoruz. Cumhurbaşkanınız gittikten sonra ülkemize gelebilirsiniz” yanıtı verildi. Türk yolcular havaalanında 3 saat bekletildikten sonra Türkiye’ye geri gönderildi.

Gazeteport Tanzanya Fahri konsolosu Ziya Karahan’ı aradı ve neden Türk yolcuların geri gönderildiğini söyledi. Konsolosluk santrali Ziya Karahan’ın toplantıda olduğunu konuyla ilgili Tanzanya Türkiye Büyükelçiliği’nden bilgi alınabileceğinmi söyledi. Tanzanya Büyükelçilik görevlisi ise “Konuyu biliyorum. Büyükelçi ile görüşüp size döneceğiz” dedi. Haber hazırlanana kadar ise geri dönüş yapılmadı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr