Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Dün sığınmacı krizini uzaktan seyredenler şimdi yakından yaşıyor bu durumu. 420 milyon dolar yardım geldi, 9 milyar dolar harcadık. Gelen insanlar bombalardan kaçıyorlar. Biz kapımızı kapayamazdık. Bir tarafta masum insanlar kitleler halinde ölürken, sınırları sermaye açan bir anlayışı asla kabul edemeyiz. Almanya, Fransa bizden daha mı fakir? Onlar sığınmacılara kapılarını kapadı.

Düzensiz göç hareketleri, çok ciddi hareket gerektiriyor. Biz bu çalışmaların içerisindeyiz.

Sadece 2015 yılında denizlerde boğulmaktan kurtarıp ülkemize getirdiğimiz sığınmacı sayısı 90 bindir. Ama bazıları onları öldürmek için botlarını delmektedir.

Uluslararası kamuoyundan beklentimiz sığınmacılar konusundaki çalışmalarımıza destek vermeleri.

Türkiye insanı yardımlar konusunsda ciddi bir geleneğe sahiptir. Bugün de aynı hassasiyetin içerisinde dünyanın dört bir yanında insanı yardım çalışmaları yürütüyoruz.

TERÖRLE MÜCADELE

Küresel barış ve istikrarın sağlanmasının önündeki en önemli etken terör olaylarıdır. 35 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Terörizmle mücadele ancak uluslararası samimi bir işbirliği ile başarıya ulaşacağını deneyimlerimizle öğrendik. Bugüne kadar üzerimize düşenleri, biz yaptık. Avrupa'nın bir ülkesinde bir terör eylemi olduğunda dünya ayağa kalkıyorda, Türkye'nin Ankara'sında, Gaziantep'inde bir terör olayı olduğunda neden seyrediyor. Terör örgütünün bir tanesi iyi bir tanesi kötü diyemezsiniz.

Amerika PKK'yı terör örgütü ilan ediyor ama PKK ile iş birliği içinde olan PYD'ye silah yardımı yapıyor.

ABD ve AB'nin terör örgütü olarak gördüğü PKK'nın Suriye kolunu, DAEŞ'le mücadele ediyor diye terör örgütü değil diyemezsiniz.

İSLAM'I KİMSE TERÖRLE YANYANA ZİKREDEMEZ

PKK, PYD, DEAŞ, DHKP-C ile aynı şekilde mücadele ediyoruz, aynı tutumu başka ülkelerden de bekliyoruz. İslam’ı terörle kimse yanyana zikredemez. DAEŞ’in yakından uzaktan İslam ile alakası yoktur. İslam’a zarar vermektedir. İslam düşmanı bir örgüttür.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr