Erdoğan- Slovenya Cumhurbaşkanı ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, Halep'ten yeni bir göç dalgası gelebilir mi sorularına, "Biz bu gelenlerin bir kısmını çocuk, yaşlı, sıkıntılı olanları ülkemize alarak konteynır kentlere yerleştirerek rahat koşullar sağlayalım. Halep'ten bir kişi de gelse bin kişide alacağız" dedi. Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

Türkiye-Slovenya ilişkileri

"AB ile ilişkileri konuştuk. 15 Temmuz'da darbe girişimcilerine karşı attığımız adımları şüpheyle karşılayanların düşünceleri adil değildir. Türkiye2ye tarflı şekşilde eleştri yönetenlere ülkelerine baknalarını tavsiye ediyorum. Avrupa'da bazı kesimlerde ötekileştirmenin artışı bizler için de ciddi bir kaygıdır"

"Türkiye Avrupa'nın ayrılmaz parçasıdır"

Mülteci sorunu var buna göğsünü geren Türkiye var. Yaptığımız harcamalar belli, AB'nin bize verdiği sözü tutmadı. Vize konusu vardı en sonunda bu yıl sonuna kadar dediler. Bu yıl sonuna kadar da çözülmesi mümkündeğil. latin Amerika ülkelerinin Avrupa ile ne ilgisi var? Türkiye'yi niçin oyalamaya devam ediyorsunuz? Terör örgütü elebaşlarının rahatça dolaşmasının hangi maddeye dayandırıyorsunuz?

Bunların AB ülkeden topladığı haraç var. 13 milyon Avro sadece Almanya'dan toplamışlar. Bu yanlışları düzelteceksin. AB  konusunda nasıl samimi isek onlardan da aynı samimiyeti bekliyoruz. Müzakere sürecine ilişkin aklı selim hareket edeceklerine inanmak istiyorum. Vize konusunda beklenen neticeyi alamazsak, verilen sözler yerine gelmezse Türkiye'nin de bir B planı da olacaktır. AB'nin bu zamana kadar bize kazandırdığı bir şey yok.

"Rejim destekleri tahliyeyi engellemek istiyorlar"

Böyle bir trajedi yaşanması insanlık dışıdır. Halep'teki ateşkes ve tahliye sürecinde Putin ile art arda görüşmeler yaptık. BM yeni Genel Sekreteri ile de uzunca konuştuk bu konuyu. Destek istedim. Gelen yararlılar vesiviller için İdlib ve Türkiye'den AFAD tedbirlerini aldık. Merkel indani yardım konusunda elinden gelenleri yapacaklarını söylediler. Obama ile de yalnızca Suriye değil Irak konusunu da konuştuk. Buna karşı alternatif olarak başka hazırlıklarımızı yaptık, yapıyoruz. İdlib'e gelenlerin aylardır neler çektiğini biliyoruz. Biz bu gelenlerin bir kısmını çocuk, yaşlı, sıkıntılı olanları ülkemize alarak konteynır kentlere yerleştirerek rahat koşullar sağlayalım. Halep'ten bir kişi de gelse bin kişide alacağız.

Erdoğan, İdlib'e bin 150 sivil getirildiğini söyledi.

Milli seferberlik konusu

Birinci derede milli dayanışma açısından bir çağrı. türkiye olarak terörle olan mücadelede gücümüzü toplamamız lazım. Benim bütün muhtarlarım nerede kim var kim yok en iyi bilendir. İlgilli mercilere duyurmak durumundadır.

FETÖ konusunda da hassas davrancaklarını söylediler."

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr