Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump'ı Beyaz Saray'da ziyaret ediyor. İki liderin görüşmesi öncesi ABD Başkanı Trump, "Erdoğan ile uzun ve zorlu bir görüşmemiz olacak" dedi. YPG terör örgütüne yapılan silah yardımı, Fethullah Gülen'in iadesi ve Rıza Sarraf'ın gündemde olması beklenen görüşmenin 20 dakika sürmesi planlanıyordu.

Trump'ın açıklamasından başlıklar şöyle:

"Türk halkı son zamanlarda terör saldırısına maruz kaldı. IŞİD, PKK gibi terör örgütlerine karşı mücadelesinde yardım ediyoruz. Suriye'de şiddetin azaltılması için çaba gösteriyoruz."

Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"ABD Başkanı ve ekibine şahsım ve milletim adına şükranlarımı iletiyorum. Trump'ı seçimlerde elde ettiği tarihi zafer için kutluyorum. Sayın Başkanla ikili bir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumunu ele aldık. Türkiye ile ABD arasındaki bağlar, müşterek menfaatler çevresinde gerçekleşmiştir. Küresel barış için de aramızdaki ilişki önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği çalkantılı dönemde iki iülke arasındaki ilişk, önem kazanmıştır. Esasen ABD ile BM, NATO gibi yerlede yakın ilişki içindeyiz. Önümüzdeki süreçte diyalog ve ilişkileri artırma çabasındayım. Ziyaretimizin tarihi dönüm noktası olduğuna inanıyorum. Ekonomi, savunma alanlarında işbirliği yapmaya kararlıyız. DAEŞ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı müşterek olarak hareket etmemeiz önemlidir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etme konusunda kararlıyız.  Bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere izin vermemeliyiz. bunu fırsata çevrimek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir.

Suriye konusunda ortak yapılacakları değerlendirdik. Yeni ABD yönetimin umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Bölgesel istikrar ve güvenin temininde Türkiye ve ABD ilişkileri önemlidir. Trump ile istişareleri artırma kararı içindeyiz. Bugğn temelleri atılan yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Sayın Başkana nazik daveti için teşekkür ediyorum, kendisini de ailesi ile birlikte Türkiye'de ağırlamak isteriz."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr