Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Batı demokrasilerinde yapılan seçimlere baktığınızda katılımların yüzde 50'leri 60'ları aşmadığını görüyoruz. Biz buna hep saygılı olduk. Aynı saygıyı beklemek de en doğal hakkımız. Şimdi Fransa'da yeni bir seçim yapıldı şimdi biz kalkıp Fransa üçe beşe bölündü mü diyelim.

Eski bir Fransız diplomatının Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik açıktan biz suikast girişimi çağrısı yapması gibi hazin olayları gözlemlemekteyiz. Darbe, suikast, diktatörlük gibi söylemler aynı söylemin parçası. Avrupa'nın en faşist ve ırkçı siyasetçisi bile referandum tercihini sorgulama cesareti bulabiliyor. Bu söylemlerin normalleşmesine izin vermeyeceğiz. Bu tür söylemlere müsamaha etmeyeceğiz.

"AB YANIMIZDA OLMALI"

Son dönemde Avrupa'da bir akıl tutulması yaşanıyor. Avrupa her şeyden önce kendi değerleriyle çelişmekte. Avrupa'nın birçok ülkesinde terör örgütlerine kapı açılmakta. Bunların demokrasiyle izah etmek mümkün değil. Bu Erdoğan düşmanlığı üzerinden siyaset yapanların bir takım kehanetlerde bulunduğunu görüyoruz. Türkiye'de de bir şeylerin sonu geliyor gibi açıklamalar yapılıyor. Şunu bilsinler bizim için her şey daha yeni başlıyor. Erdoğan'ın bileğini bükemedikleri için suikast gibi söylemleri normelleştirmeye çalışarak kendilerine alan oluşturmaya çalışıyorlar. Dayatmaları Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değil. Birileri buraya hiza vereceğini sanıyorsa yanılıyorlar. Avrupa Birliği terörle mücadelede yanımızda olmalı. Avrupalılar yapıcı bir tutum haline girerse AB ile ilişkiler düzelir.

Avrupa Konseyi üyesi olduğumuz bir kuruluş. Hep yapıcı bir tutum içerisinde olduk. 15 Temmuz sonrası Avrupa'daki mekanizmalarla işbirliğimizi yoğunlaştırdık. Bu referandumu izlesinler ve rapor yazsınlar dedi. Bu kişilerin yazdığı raporların adil nitelik arz etmesini beklemiyoruz. Bazıları açıkça hayır kampanyalarına katıldılar. AKPM Genel Kurulu'nda yeniden denetimin gündeme getirildiğini görüyoruz. Bu siyasi bir operasyondur. Bunun gerekçelendirilebilir bir nedeni yoktur. Bu belirli çevrelerin yaptığı bir operasyondur.

FIRAT KALKANI DEVAM EDECEK Mİ?

Terörle mücadele ülkenin dört bir yanında devam ediyor. Suriye'de de geçen yılı ağustos ayında bir mücadele başlattık. Geçtiğimiz günlerde de sona erdi. Güvenliğimizi tehdit eden bir gelişme olduğunda Türkiye buna karşı gereğini yapar. Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden unsurlara karşı teyakkuz halinde olduğumuzu belirtmek isterim.

Rusya ile savunma sanayi işbirliği konusunda bir takım çevrelerin Türkiye'nin batıdan uzaklaştığı yorumları yaptığını görüyoruz. Bu ilişkiler birbirinin alternatifi değildir. Bir başkası için söylenmeyen şeylerin Türkiye için söylenmesi kabul edilemez. Aslolan bizim ulusal güvenlik ihtiyaçlarımızın karşılanmasıdır. Bu konudaki müzakerelerimiz devam ediyor.

"ÖZÜR YETERLİ DEĞİL"

Dün bu Fransız eski diplomat özür diledi ama biz bunu yeterli bulmuyoruz. Dün bununla ilgili suç duyurusunda bulundu. Cumhurbaşkanımızın avukatları da avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Bunun hukuki sonuçları olur ve buna katlanmak zorunda."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr