Günlerdir 100 milyar dolarlık buluşma olarak lanse edilen Türkiye ve Rusya liderlerinin görüşmelerinin ardından yapılan açıklamalar, görüşmelerde başta enerji projeleri olmak üzere bir dizi ticari ilişkinin yeniden tesis edileceği yönünde oldu.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinde yeni bir beyaz sayfa açılması olarak yorumlanan ve geçen Kasım ayında yaşanan uçak krizi sonrasında iki ülke lideri arasındaki ilk resmi görüşme dün Rusya’nın St. Petersburg kentinde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin arasındaki görüşmenin ardından başta enerji projeleri olmak üzere pek çok konuda işbirliği ve duraklatılmış projelerin hayata geçirileceği açıklamaları yapıldı.     

İki liderin yaptığı açıklamalarda ekonomi alanında yapılacakları şöyle özetlemek mümkün;

Rusya, Türkiye şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırararak ve ikili ilişkileri geliştirecek bir programı hayata geçirecek.

Vize sorunu çözülecek

* Ticari işbirliğinde en önemli noktayı enerji projeleri oluşturuyor. Bu enerji projelerini hayata geçirmek üzere somut adımlar atılması gerekiyor.

* Vizesiz rejimin tam teşekküllü şekilde tekrar yürürlüğe konulması ele alınacak.

* Türk Akımı inşaatları ve nükleer enerji konularında Türkiye üzerine düşenleri yapıyor ve yapmaya devam edecek.

* Türkiye’ye giden Rus turistler görüşme konusu oldu. Eski haline dönmesi için zaman gerekiyor.

100 milyar dolar

* Türkiye’deki Rus turistlerin güvenliği için Türkiye söz verdi.

* Türk firmalarının inşaatları devam edecek, zaten büyük projelerde çalışmalar durmamıştı.

* Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarla ilgili konu yakın gelecekte çözülecek.

* Üst düzey işbirliği konseyi yeniden canlandırılacak.

* Tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirler ortadan kaldırılacak.

* Türk müteşebbislerinin Rusya’daki faaliyetlerinin önü açılacak.

* Türk-Rus ortak komisyonu kurulacak.

* Akkuyu santralı gibi dev işbirliği projelerini hızlandırılacak.

* Ankara-Moskova hattı yeniden bir güven ve dostluk hattı haline gelecek.

* Türk Akımı projesi hızla hayata geçirilecek.

* Rusya ile ticari işbirliği 100 milyar dolar hedefine ulaşacak.

RUSYA TÜRKİYE’NİN İHRACATINDA İKİNCİ SIRADA

DEİK ve TÜİK ’ten derlenen bilgilere göre, geçen yıl itibarıyla Rusya Türkiye’nin ihracatında 2. sırada, ithalatında ise 3. sırada yer alıyor. Rusya Türkiye’nin 3. büyük ticaret ortağı iken, Türkiye Rusya’nın 6. büyük ticaret ortağı konumunda. 2015’de Rusya’ya ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 39.6 oranında azalarak, 3.591 milyar dolara gerilemiş, bu ülkeden ithalatı ise bir önceki yıla göre yüzde 19.3 azalmış ve 20.4 milyar dolara inmişti.

Ayrıca, 24 Kasım 2015’teki uçak krizi sonrası Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı ekonomik tedbirler kapsamında bazı tarım ürünlerine ithalat yasağı koyması, Türk mallarının gümrüklerde olağandışı kontrollere tabi tutulması, Türk vatandaşlarının istihdam edilmelerine kısıtlama getirilmesi, 1 Ocak 2016’dan itibaren vize muafiyet anlaşmasını tek taraflı askıya alması dış ticaretin daralmasına neden olduğu gibi, Rusya’daki yatırım ve müteahhitlik hizmetlerinde durağanlığa yol açmıştı.

İlk adımda 400 milyon dolarlık işbirliği sağlandı

Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinin başladığı sıralarda iki ülke arasındaki işbirliğinin artacağının ilk sinyalleri olarak yorumlanan bir anlaşma duyuruldu. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) tarafından yapılan yazılı açıklamada, RDIF ve Rönenans Holding arasında toplam 400 milyon dolarlık yatırım iş birliği anlaşması imzalandığı belirtildi. Her tarafın 200 milyon dolarlık katkı yapacağı anlaşmanın ağırlık noktalarını Rusya Federasyonu’ndaki sağlık, inşaat, altyapı ve emlak sektörlerindeki uygun yatırımların oluşturacağı belirtildi. RDIF Başkanı Kiril Dimitriyev, yaptığı açıklamada, Rönenans Holding ile işbirliğinin devam edecek olmasından memnun olduklarını belirterek, “RDIF olarak Rönesans Holding’in inşaat, emlak ve sağlık gibi sektörlerdeki önemli deneyimleri bulunan Türk ortağımızla uygun yatırımlar arayacağız” dedi.

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak da Rusya’da kurulmuş bir şirket olarak bu ülkeyi her zaman en önemli yatırım ortağı olarak gördüklerine işaret ederek, “RDIF ile birlikte çalışarak Rusya ve Türkiye arasındaki yatırım işbirliğini arttırmayı dört gözle bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sermayesi 10 milyar dolar

Rezerv sermayesi yaklaşık 10 milyar dolar olan RDIF, 2010 yılında Rusya’nın belirsiz iş ortamında yabancı firmaların daha rahat yatırım yapabilmeleri amacıyla ortak yatırımlar yapması için kuruldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr