Tasarruflarınızı altın yerine güneş paneline yatırım ile değerlendirmek nasıl bir fikir? Üstelik güneşin olup olmaması sizi fazla etkilemeyecek çünkü sigortalı... En temiz ve en çevreci enerji olmasına karşın Türkiye’de ne yazık ki gerektiği ilgiyi görmeyen güneş enerjisine bugüne kadarki en büyük yatırımın açıklandığı toplantıda bu sözlerin sahibi Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer.

Tunçmatik alternatif enerjiler alanındaki şirketi Powergie, Aktif Bank’tan, güneş enerjisi alanında Türkiye’nin en büyük kredisini aldığı açıklandı. Aldığımız bilgilere göre, 73 milyon dolarlık yatırım projesi, 6 ay içinde elektrik üretmeye başlayacak. Uşak, Kütahya, Muğla, Afyon, Karaman, Elazığ, Ankara ve Mersin’de kurulacak güneş santralları ile yılda yaklaşık 123 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu rakam, yaklaşık 41 bin hanenin bir yıllık enerji kullanımına denk geliyor. Söz konusu güneş yatırımı yılda 58 milyon TL ’lik ekonomik değer üretecek. Tunçmatik bu projesiyle yılda 63 bin ton karbon salınımını engellerken, 3 bin kişiye de geçici istihdam sağlayacak.

Tunçmatik geçmişi uzun yıllar öncesine dayanan bir enerji çözümleri markası. Hayatımıza, 1969 yılında, hepimizin çocukluğunda ya da gençliğinde hatırlayacağı Türkiye’nin ilk TV voltaj regülatörü ile girdi ardından değişen koşullar doğrultusunda jeneratör, kesintisiz güç kaynağı, aküler, mobil şarj cihazları enerji çözümleri ile yoluna devam etti. 30 ülkeye ihracatı bulunan Tunçmatik, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketi arasında yer alıyor. Bu güneş yatırımı ise, tek seferde yapılmış en büyük yatırım unvanına sahip. Toplamda 6 ayda 70 MW’lik güneş enerjisi tarlası kurulacak. Afyon ve Karaman illerindeki güneş tarlalarının inşası başlamış durumda.

Özer, güneş enerjisine yatırımın önemini “her şeyden önce yakıt milli” diye açıkladı. Paneller birçok ülkede olduğu gibi Çin’den geliyor ancak. Bu toplam yatırımın yüzde 40’ı. Kalanı çelik sistemler, metal konstrüksiyonlar vs. Aktifbank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer ise projenin uluslararası kuruluşlarca sigortalanacağını, bunun sonrasında projeyi yatırımcılarla buluşturmak için çalışacaklarını belirterek “Belki de ileride tek tek panellere yatırımcı olunabilecek. Çünkü 10 yıl boyunca güneş çıkmadığı günler bile sigortalı olacak” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr