‘Sigortacılıkta Öngörülen Riskler 2017’ araştırmasına göre tüm dünyada siber saldırılar en büyük risk olmaya başladı. Türkiye’nin riskleri ise farklı. Gelecekteki en büyük riskler sıralamasında siber saldırılar dünyada 2. sırada yer alırken Türkiye’de 14. sırada. 2015’te 7. sırada yer alan politik etkenler Türkiye’de 2. sırada yer alan en büyük risk unsuru.

PwC’nin desteğiyle 52 ülkeden 836 sigortacılık sektörü çalışanı ve temsilcisi ile yapılan Sigortacılıkta Öngörülen Riskler 2017 araştırması yayımlandı. Söz konusu araştırmanın amacı gelecek 2-3 yılda sigortacılık sektörünün ajandasındaki en büyük riskleri ortaya koymak.

Araştırmaya göre, küresel sigortacılık sektörünün yapısal ve teknolojik değişimlerle baş etme becerisi sektörün karşılaştığı en büyük risk olarak gösteriliyor.

Siber endişesi

Araştırmanın Türkiye sonuçlarına göre sigortacılık sektörünü etkileyen gelişmeler arasında makroekonomi en üst sırada yer alan risk konumunda. Türkiye’deki katılımcıların makroekonomik kaygılarla ilgili düşüncelerinin hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerde küresel düzeyde büyüme olmadığı için dünya ticaret akışlarının rota değiştireceği ve uluslararası ticaretin daha hassas ve değişken hal alacağı noktasına doğru ilerlediği anlaşılıyor.

Küresel anlamda yüksek risk olarak görülen diğer bir grup da faiz oranları, yatırım performansı ve makroekonomik riskler. Bunlar da küresel düzeyde ekonomik istikrarsızlığın hâlâ yüksek olduğunu gösteriyor.

Kaygılar artıyor

Araştırmanın editörü David Lascelles, “Sigortacılar aynı zamanda oldukça zor bir ekonomik ortamla mücadele ediyorlar. Bu da, bu alandaki kaygının neden en yüksek seviyede olduğunu açıklıyor” diye konuştu. PwC Türkiye Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörü Lideri Talar Gül, “Sektördeki pek çok zorluğa rağmen, sigorta şirketlerinin düşük marjlarla çalıştıklarını görüyoruz. Daralan marjlar karşısında maliyetlerin stratejik olarak düşürülmesi ve kontrol altına alınması önemli bir öncelik olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin gelişmeye ve büyümeye devam etmesi ve altyapı yatırımlarının çoğalması sektör için önemli fırsatlar oluşturuyor. Söz konusu fırsatların değerlendirilmesinde teknoloji ve bununla birlikte oluşan yeni riskler (siber riskler) ve yeni rekabet alanları (InsurTech) sigorta şirketlerinin önümüzdeki dönemlerdeki önceliklerini etkileyebilir” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr