İstanbul’da çok sayıda ilçede yaşanan elektrik kesintisi milyonlarca vatandaşı olumsuz etkilerken, konunun uzmanları kesintinin saatlik maliyetinin 2 milyon TL’nin üzerinde olduğunu belirtiyor.

Kar yağışı nedeniyle ulusal elektrik şebekesinden yeterli elektrik alınamadığı için önceki gün İstanbul’un birçok bölgesinde elektrik kesintisi yaşandı. Kesintiler saat 15.00 civarında başlarken Enerji Bakanlığı, akşam saat 21.50’de İstanbul’un tamamına yeniden elektrik verildiğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürkan Kumbaroğlu, yaşanan kesintinin sadece İstanbul ile sınırlı kalmayıp Adapazarı ve Kocaeli’nde de hayatın normal akışını olumsuz etkilediğini söyledi. Kesintinin saat 15 sularında başladığını ve yük seviyesinin normalde artması gereken bir zaman diliminde önemli ölçüde düştüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Kumbaroğlu, “Yük seviyesi saat 15.00’te 39.445 MWh düzeyinde seyrederken saat 17.00’de 35.375 MWh’a kadar düşmüş ve bu seviyede kalmış. Saatlik yük kaybı 4 bin MW’ı aşmış” dedi.

En pahalı tasarruf

Prof. Dr. Kumbaroğlu, iletim hatlarındaki arıza ile oluşan enerji fazlası nedeniyle sistem marjinal fiyatının 71 TL/MWh’e düştüğünü açıklayarak şöyle devam etti: “Kesintinin meydana geldiği zaman dilimine tekabül eden 500 TL/MWh’lik puant tarife üzerinden kesintinin fatura karşılığının saatte 2 milyon TL’yi aştığını söylemek mümkün. Hayatın normal akışının bozulmasının da ekonomiye doğrudan olumsuz etkileri var. Bunu hesaba katmadan dahi fatura bir hayli kabarık. Kimi yerlerde 10 saate yakın kesintiler oldu. Kış mevsiminde hava şartlarının kötü devam etmesi sonucu bu tür kesintilerin sürmesi durumunda kışın yaz saati uygulaması ile ümit edilen elektrik tasarrufunu bile yakalamamız mümkün olabilir. Ancak bu dünyanın en pahalı tasarrufu olur.”

Yaz saati israfa yol açtı

Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) elektrik tüketim istatistikleri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre kasım ayında ekonomideki yavaşlamaya ve sıcaklıkların mevsim normallerinde seyretmesine rağmen elektrik tüketimi geçen yıl kasıma göre yüzde 6.53 oranında artışla 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştı. EMO, kalıcı yaz saatinin tasarruf değil enerji tüketiminde israfa yol açtığı değerlendirmesinde bulundu. EMO, “Elektrik tüketiminde hava koşullarına bağlı olarak bir artıştan söz etmek mümkün Gürkan Kumbaroğlu değildir” ifadesini kullandı.

Elektriğe zam yok

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli nihai perakende elektrik satış tarifelerinde herhangi bir değişiklik olmayacağını açıkladı.

EPDK, tek terimli tek zamanlı alçak gerilimden bağlı mesken abonesinin 100 kilovat saat için ödeyeceği vergi ve fonlar dahil toplam tutarın 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da yaklaşık 41 lira olacağını duyurdu. Elektrik fiyatlarına en son geçen yıl başında yüzde 6.8 zam yapılmıştı. EPDK, lisans sahibi bir tüzel kişinin piyasaya satabileceği elektrik miktarını ise 2017 yılı için yüzde 40 olarak belirledi. Öte yandan Enerji Bakanlığı, 2016 yılı Kasım ayı ‘Elektrik üretim-iletim istatistiklerini’ açıkladı.

Buna göre, Türkiye’de üretim 22 bin 492 Gwh olurken talep 22 bin 782 Gwh oldu. En fazla üretimin 16 bin 954 Gwh ile termik santralda olurken, 128 Gwh üretim yapan sıvı yakıt santralları en az üretim gerçekleştirdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr