Ankara’nın Fırat Kalkanı’na destek vermemekle suçladığı Washington ile arasında başlayan gerilim, ABD’nin hava taarruzuna yeniden başlamasıyla da son bulmadı. Türkiye ile ABD arasında El Bab'a yönelik koordinasyon, İncirlik'te 17 gündür süren 180 saatlik ortak çalışmanın ardından da sağlanamadı.

TSK, ABD'nin 5 taarruzunun bombardıman uçağı yerine silahlı 'larla yapıldığını duyururken, koordinasyondan söz etmedi; İngiltere ve Rusya'nın ise koordinasyon ile El Bab'ı vurduğunu duyurdu. 

 

‘TSK’nın ilk bilgilendirmesinde ABD’nin 16 Ocak için yaptığı operasyonlara yer verilmedi. Akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise ABD'nin 18 Ocak günü 07:00’da, 07:14’de, 11:35’te ve 16:20’de Silahlı ’lar ile gerçekleştirilen keşifler esnasında düzenlenen hava saldırısında El Bab bölgesinde IŞİD hedeflerini vurduğu duyuruldu. Bu duyuruda ABD koordinasyona değinilmezken uzun bir aradan sonra koalisyon uçaklarının ilk defa hava taarruzu yaptığı vurgulandı. ABD ile koordinasyon sağlanmadığı belirtilirken TSK, dün 15:30 sularında İngiltere'ye ait Tornado uçaklarıırı Bzagah'a düzenlendiği operasyonu ise "Koalisyon ile yapılan hedef koordinasyonu neticesinde" gerçekleştiğini duyurdu. Koalisyonun yanı sıra aynı açıklamada Rusya'nın da üçüncü defa El Bab'a operasyon düzenlediği duyuruldu. İki ülke arasında imzalanan ve birbirine zarar vermeme amaçlı mutabakat çerçevesinde Rusya'nın da dün El Bab'ın güneyindeki hedefleri vurduğu belirtildi.

Fırat Kalkanı’nın başlarında ABD liderliğindeki koalisyonun verdiği destek TSK'nın açıklamalarında yer alıyordu. 19 Kasım’dan itibaren ise iki ülke arasındaki koordinasyon durdu. ABD, 20 km ötesine operasyon yapılmasına karşı çıktı. Bu tutum dün de devam etti. Dün TSK’nın Bab ve Suflaniyah’da 8 IŞİD hedefini vurup 17 IŞİD’liyi öldürdüğü duyuruldu. ABD’nin 16 Ocak'ta düzenlediği operasyon için ise kaynaklar, El Bab civarında ’yla iki hava saldırısı düzenlerken aynı enlemdeki Rakka’ya savaş uçaklarıyla 20 hava saldırısı düzenlendiğine işaret etti.

Bu durum, Ankara tarafından YPG’nin ana bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek olarak yorumlandı. “Asıl müttefik Türkiye olmalı, PYD/YPG değil” denildi.

ABD’nin aylar sonra hava taarruzunu “zaten olması gereken” şey olarak gören Ankara, ABD’nin bunu duyurma şekline de tepkili. ABD’nin bombardıman uçağı yerine ’yla vurduğunu belirten kaynaklar, “’yla yapılan saldırı ile bombardıman uçağıyla yapılan saldırı aynı etkiye sahip olmaz” dedi. ABD’nin TSK ile koordinasyon içinde vurduğu iddialarını da doğrulamayan kaynaklar, keflif faaliyetindeki ‹HA’nın IŞİD hedefi tespit etmesinin ardından vurulduğu bilgisini paylaştı.

‘İncirlik’te 17 gün’

ABD’li kaynaklara göreyse İncirlik’teki operasyon ünitesinde Türk ve ABD’li askerler son 17 günde 180 saat “istihbarat, keşif, bilgi toplama” üzerinde birlikte çalıştı. Bu çalışmanın ardından ABD, 8 taarruz gerçekleştirirken, Türkiye’nin düzenlediği 2 hava taarruzunda da koordinasyon ve işbirliği sağlandı.

‘Hedef ortak belirleniyor’

IŞİD karflıtı koalisyonun sözcüsü John Dorrian, basın mensuplarıyla son telekonferansında, “Koalisyon, Suriye’nin her yerinde Türkiye ile günlük koordinasyon ve görüflmelerine devam ediyor” derken Türk ve ABD’li askerlerin IŞİD’e yönelik etkinliği en üst düzeye çıkarmak için birlikte çalıştığını ve hedeflerin Türkiye ile birlikte belirlendiğini söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr