NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, insan kaçakçılığını gözlemlemek için Ege'de görev yapan NATO gemilerinin görev sahasının bugünden itibaren genişleyeceğini açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, "NATO gemileri artık Türkiye ve Yunanistan'ın kara sularında da görev yapacak" dedi. Stoltenbeg, NATO'nun mülteci botlarını geri çevirmek gibi bir görevi olmayacağını, amaçlarının insan kaçakçılarını engellemek olduğunu belirtti.

Rusya'nın Doğu Akdeniz ve Suriye'deki askeri yığınağının da endişeye sebep olduğunu ifade eden NATO Genel Sekreteri, "Rusya'nın eylemleri, insani krizi alevlendirdi ve Türk sınırına daha fazla insanın yığılmasına sebep oldu. Türkiye ön cephede ve NATO, müttefiki Türkiye ile dayanışma içinde." dedi.

DAVUTOĞLU: TEHDİT GÜNEYDEN

Başbakan Ahmet Davutoğlu da güneyden gelen büyük bir risk ve tehditle karşı karşıya olduklarını belirterek, NATO'ya gösterdiği dayanışma ve verdiği caydırıcı askeri destek dolayısıyla teşekkür etti. Başbakan Davutoğlu, Türkiye'yi güneyden tehdit eden ülkeler arasında IŞİD'in yanında PYD'yi de saydı. Rusya'nın ise IŞİD'le mücadele etmediğini savundu.

Davutoğlu, Ege'de de insani krizleri önlemek için NATO, Frontex ve Yunanistan ile birlikte çalıştıklarını vurguladı ve ekledi: "Yeni sığınmacıların geçmesine engel olmak için, AB-Türkiye bağlarını sıkılaştırmak için yeni bir öneri sunduk."


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr