Brüksel’de AFP’ye konuşan diplomatlar, gemilerin bu haftasonu Türk sularına girmesi için misyonun Alman komutasından gelen talepleri “Türkler reddetti” dedi. Tuğamiral Jörg Klein’ın Ankara’ya çağrıldığı belirtiliyor. Diplomatlara göre operasyon, Türkiye ve Yunanistan arasındaki hava sahası ve karasuları tartışmasına takıldı. Türkiye, NATO gemilerinin denizden kurtaracağı sığınmacıları geri almaya da isteksiz duruyor.

Yunan basınına göre Ege’deki kriz, Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’ın Midilli’ye yapacağı ziyareti de baltaladı.

 

‘Askeri taşıt inemez’

Kathimerini gazetesinin haberine göre, Tuğamiral Klein, misyonun sancak gemisi Bonn’un bugün Midilli çevresindeki karasularına girmesi için Türkiye ve Yunanistan’dan izin istedi. Von der Leyen da operasyonu helikopterden takip edecekti. Atina talebe olumlu yanıt verirken Ankara reddetti. Gerekçe olarak “operasyonel planların henüz tamamlanmaması” gösterildi.

Lykavitos sitesinin haberine göre ise, Alman bakan bu pazar Midilli’ye gelerek sığınmacıların durumunu bizzat değerlendirecek, ardından Bonn’un helikopterine binerek NATO devriyesini teftiş edecekti. Ancak Ankara, ‘silahsızlandırılmış bölge’ kabul ettiği Midilli’ye askeri bir hava taşıtının inmesine karşı çıktı.

 

Berlin yalanladı

Berlin ise haberleri yalanladı. Ptotothema, Alman Savunma Bakanlığı sözcüsünün “Bakanımız Bonn gemisini ziyaret etmek isteseydi Türkiye’nin iznine gereksinimi olmazdı” dediğini aktardı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr