ABD Merkez Bankası FED, faizleri değiştirmeme kararı aldı. Piyasa beklentisi de bu yöndeydi.

İki günlük toplantı sonrasında karar açıklayan Fed yetkilileri, küresel ekonomik ve finansal gelişmelerin risk teşkil etmeye devam ettiğine işaret etti.

DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Karar sonrasında doların uluslararası piyasalarda 2,90 seviyesinin altına geriledği görüldü.

Bu sabah saat 09.04'te 2.9052/2.9066 seviyesinde olan dolar/TL 2.9295'e kadar yükseldikten sonra saat 17.05'te 2.9222/2.9233 seviyesinde, Euro/TL ise 3.2348/3.2388 seviyesinde işlem görüyordu.

Reuters'a konuşan bir bankacı, ""Fed başta enflasyon ve büyüme olmak üzere ekonomik projeksiyonlarda yukarı yönlü revizyonlar ve global ekonomiye dair Ocak ayına kıyasla daha iyimser bir açıklama yaparsa, dolarda değerlenme görürüz ki bu durum gelişmekte olan ülke para birimlerini olumsuz etkileyecektir" demişti.

Karar öncesinde, yatırımcılar faiz artırımının ne zaman yapılacağına dair yeni bir yönlendirme yapacağı beklentisi ile pozisyon alırken, güçlü ABD verilerinin ardından dar bir bantta hareket eden dolar yükseldi.

Güney Afrika randı yüzde 1.7, Brezilya reali yüzde 1.5, TL ise yüzde 0.8 değer kaybetti. Öte yandan petrol fiyatlarındaki toparlanma son günlerde değer kaybeden rublenin bugün yüzde 1'e yakın eğer kazanmasına neden oldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr