ABD’de en tartışmalı mülti milyarder işadamlarından biriyken sürpriz şekilde seçimi kazanan Donald Trump, dün 45. Başkan olarak yemin edip göreve başladı. Trump’ın başkanlığı devralması Barack Obama’nın ilk dönem törenine kıyasla ünlü isimlerden yoksun, düşük katılımlı ve protestoların gölgesinde kaldı.

Washington’da Trump’ın “Bugünden sonra yeni bir vizyon ülkemizi yönetecek: Önce Amerika” diye ilan ettiği dönem, sokağa dökülen protestocuların polis tarafından gazlanmasıyla başladı. Dün Donald-Melania Trump çifti, Beyaz Saray’a gidip Barack-Michelle Obama çifti tarafından ağırlanmalarının ardından hep birlikte ABD Kongresi’ne geçti.

‘Radikal İslam terörünün kökünü kazıyacağız’

Trump, Kongre binasının dışında Bill- Hillary Clinton çifti dahil eski başkan ve first ladylerin önünde yüksek mahkeme başyargıcının huzurunda ailesinin ve efsane Başkan Abraham Lincoln’ün İncilleri üzerine yemin etti. Başkan sıfatıyla ilk konuşmasını yapan Trump, dış politikayla ilgili “Dünya uluslarına iyi niyetle yaklaşacağız. Bunu kendi uluslarına öncelik vermenin tüm ulusların hakkı olduğunu anlayarak yapacağız. Kimseye yaşam biçimimizi dayatmayacağız. Herkesin bizi izlemesi için parlayacağız. Eski ittifakları güçlendireceğiz ve yeni ittifaklar kuracağız. Ve radikal İslami terörizmi yeryüzünden kazıyacağız, bunun için dünyayı seferber edeceğiz. Siyasetimizin temelinde ABD’ye biat olacak” vurgusu yaptı.

Daha çok içeriye dönük mesajlar veren Trump, “Yalnızca yönetim devir teslimi yapmıyoruz. Yönetimi Washington’dan siz halka geri veriyoruz. Uzun süredir hükümetin ödüllerinden başkentte küçük bir grup faydalanırken bedeli halk ödedi. Washington’dakiler gelişti, ama halk bu refahı paylaşamadı. Siyasiler zenginleşti, ama istihdam azaldı, fabrikalar kapandı. Onların zaferleri, sizin zaferleriniz olmadı” dedi.

‘Katliam bitecek’

“Bunların tamamı değişecek. Bu değişim bugün burada başlıyor. Bu an sizin anınız. Bu sizin kutlamanız. En önemlisi hangi partinin hükümet ettiği değil, hükümetin halk tarafından kontrol edilmesi. 20 Ocak 2017, halkın yeniden bu ulusun yöneticisi olduğu gün olarak hatırlanacak” ifadesini kullandı. ABD işgal altındaymış gibi sınırların korunmasına ısrarla vurgu yapan ve ABD’yi enkaz halindeymiş gibi tasvir eden Trump, ülkeyi yönetecek “yeni vizyonu” açıkladı: “Bugünden sonra Amerika öncelikli olacak.

‘Yollar yapacağız’

Ticarette, dış ilişkilerde, her alanda öncelikli olan, Amerikan ailelerinin çıkarı olacak. Amerika hiç olmadığı kadar kazanacak. Yollar, tüneller, demiryolları yapacağız. Ülkemizi Amerikan eli ve işçiliğiyle yeniden inşa edeceğiz. İki kuralımız olacak: Amerikan malı satın al, Amerikalı ile iş yap.”

Beyaz Saray’a gelen en yaşlı başkan konumundaki Trump (70) “Birlikte Amerika’yı yeniden yücelteceğiz. Tanrı Amerika’yı korusun” diye konuşmasını bitirirken tüm ülkeden kendisini protesto için başkente akan kitlelerle polis arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

İlk mesaj İran ile K. Kore’ye

ABD Başkanı Donald Trump’ın yemin töreninden dakikalar sonra Beyaz Saray’ın internet sitesinde yayınlanan yeni idarenin programında, “İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin füze tehditlerine karşı savunma amacıyla en gelişmiş füze savunma sistemini geliştireceğiz” denildi. Programda, “IŞİD ve diğer radikal İslamcı terör gruplarını mağlup etmek en üst önceliğimiz olacak” ifadelerine yer verildi. Ayrıca Beyaz Saray’ın internet sitesinden LGBT ve sivil haklar sayfaları kaldırıldı.

Öte yandan Trump “Bugüne kadar en yüksek zekâlı kabineyi oluşturduk” dese de, ana akım medyada ABD hükümetini yetersiz ve yetişemez halde bırakacak kaotik bir geçiş sürecine yol açmakla da eleştiriliyor. Kabinesi için aday gösterdiği 15 kişiden şimdiki halde sadece 2’si Senato’da onay sürecini tamamladı. Yürütmenin sorumlu olduğu birimlere yapılması gereken 660 atamadan sadece 29’u gerçekleştirildi. Dolayısıyla Trump Obama yönetiminin atadığı 50 kritik önemdeki yetkiliyi görevlerinde tutacağını açıkladı.

Nükleer çantayı aldı

Trump, dünkü tören kapsamında Obama’dan nükleer silah kullanma kodlarını da bir çanta içinde devraldı.

ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, eşi Melania Trump ile birlikte görevi devralmak üzere Beyaz Saray'a geldi. Trump çiftini ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama karşıladı. Halef - selef başkanlar eşleriyle birlikte Trump'ın yemin töreninden önce kahve içti.

Beyaz Saray'dan veda mesajı

Beyaz Saray resmi Twitter hesabından "Evet yapabiliriz, evet yaptık. Son sekiz yılın bir parçası olan herkese teşekkürler" mesajı paylaşıldı.

Washington sokakları karıştı

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın yemin töreni öncesinde, Washington’da protestocularla polis arasında gerilim patlak verdi.

Siyah kostümlü göstericilere polis gazla müdahale etmeye başladı.

Trump’ın göçmen karşıtı ve ırkçı politikalarını protesto eden, ‘Sınırlar yoktur’ ve “Irkçıları keniden korkutun” yazılı pankartlar taşıyan siyah giysili bir grup eylemciyle polis arasında çatışma çıktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr