Diyarbakır’da düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) 39’uncu Girişim ve İş Dünyası Konseyi toplantısı, farklı illerden iş insanlarını, siyasi parti temsilcilerini aynı halayda ve masada bir araya getirdi. 300 iş insanını Diyarbakır’da bir araya getiren organizasyon öncesi düzenlenen gala yemeğinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım olarak atanan belediye başkanı ile HDP’li bir milletvekili de ilk defa aynı masada oturdu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Diyarbakır milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) ve TÜRKONFED başkanları aynı masada bir araya geldi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, “Türkiye’nin her bölgesinde halayları çekersiniz, ama Diyarbakır’da çekilen halayların keyfi çok farklı” yorumunu yaptı.

‘Silahlar terk edilmeli’

Konuşmasında özgürlük ve reform vurgusu yapan Erol Bilecik, devam eden OHAL sürecinin Türkiye’nin önünü tıkadığını kaydetti. Bilecik, “OHAL şartlarının devamı başta PKK ve IŞİD olmak üzere tüm terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyor” dedi. Ülke olarak şiddetin son bulması ve Kürt sorununun silahsız çözümü için defalarca girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Bilecik, “Önümüzdeki dönemde, silahlı mücadelenin bir daha geri dönülmemek üzere muhakkak terk edilmesini arzu ediyoruz. Diyaloğun koşullarının oluşturulması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Özgür medya ve internet şart

Hukuk, demokrasi ve özgürlükler olmadan nitelikli yatırım çekilemeyeceğinin altını çizen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, başta adil yargılanma hakkı ve ifade özgürlüğü olmak üzere hak ve özgürlüklerin genişletilmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bilecik, özgür medya ve internet ortamının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Göçün faturası 70 milyar TL

Katılımcıları Kürtçe selamlayan TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadooğlu da ortak yaşama kültürünün güçlendirilmesinde herkesin tarihsel bir sorumluluğu olduğunu kaydetti. Kadooğlu, “Referandum sürecinin ardından artık normalleşme zamanı gelmiştir. Üretimin, yatırımın, ihracatın önünü açacak reformların hayata geçirilmesi kadar, hayatın normal akışına bir an önce dönülmesi de, ortak yaşama kültürünü, güven duygusunu, dolayısıyla ekonomik ve toplumsal hayatı olumlu etkileyecektir. Artık iş dünyası olarak hayatın normal akışını özledik” diye konuştu.

Tarkan Kadooğlu, Diyarbakır, Mardin ve Şırnak gibi bölgenin önemli illerinden 300 bin insanın göç etmesinin kamuya maliyetinin ortalama 70 milyar TL, diğer bir ifadeyle yaklaşık 18 milyar Avro’luk bir kayıp yarattığına dikkat çekti.

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD) Başkanı Burç Baysal, “Geçen 2 yılda insanlarımız varlıklarımızı kaybettik. Çok zor yaşam koşullarından geçtik. Umudumuzu hiç kaybetmedik. Bir parça umut olsun diye buradayız” diyerek, tüm siyasilere ve sivil toplum kurumlarına, Kürt sorununda diyalog kanallarının tekrar devreye girmesi çağrısı yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr