DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Sendikası’nı ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na asgari ücret, taşeron işçiler ile kayyım atanan belediyelerdeki işten çıkarılan işçilerle ilgili raporlar sundu. Müezzinoğlu ise, taşeron işçilere kadro konusunda “yumurta küfesi” örneğini verdi. Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün DİSK Genel-İş Sendikası’nı ziyaret ederek, DİSK Başkanı Kani Beko ve yöneticiler ile görüştü. Görüşmede DİSK Başkanı Beko, 8 başlıkta sorunlarını dile getirdi.

Beko, 6.5 milyon işsizin sorununa çözüm bulunmasını, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda ILO kriterlerinin uygulanmasını, taşeron işçilere ayrımsız kadro verilmesini, kıdem tazminatına dokunulmamasını, özellikle doğu ve Güneydoğu’da kayyım atanan belediyelerdeki işçi çıkarmalarına son verilmesini, atılan işçilerin geri alınmasını, 9 milyon emeklinin sorunlarının çözümlenmesini, asgari ücretin de net 2 bin liraya çıkarılmasını istedi. Beko, sözleşmesi sona ere
cek olan taşeron işçilerinin yeni sözleşme imzalanana kadar eski haklarının korunması için de düzenleme yapılmasını talep etti. Bu konuda bakana dosya da sunuldu. DİSK, kayyım atanan belediyelerde işten çıkarılan işçilerle ilgili olarak da bakana dosya verdi. Beko, şimdiye kadar “karakolun önünden bile geçmeyen” bu işçilerin işten atıldıklarını, işe geri alınmalarını istedi.

İşsizlik yüzde 11.3

Bakan Müezzinoğlu taleplere yanıt verdi. İşsizliğin yüzde 11.3’e yükseldiğini, istihdamın artırılması yönünde sorumlulukları bulunduğunu belirten Müezzinoğlu, dünyadaki ve bölgede
ki gelişmelerin istihdamı zorlayan sıkıntılara neden olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, yeni asgari ücret konusunda da, “Alın terinin hak ve hukukunu korumak önemli ama arzu edileni istemek farklı şey, yapabilmek farklı şey” dedi. Müezzinoğlu, kayyım atanan belediyelerdeki işten çıkarmalarla ilgili olarak da İçişleri Bakanı ile görüştüğünü, hiç kimsenin haksız yere işinden olmasını doğru bulmadıklarını, ancak bölücü terör örgütü ya da FETÖ ile bir bağlantısı varsa da bunu hoş görmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Kıdem tazminatından yararlananların oranının yüzde 20’leri geçmediğini savunan Müezzinoğlu, bu konuda çalışmanın henüz tamamlanmadığını bildirdi. Müezzinoğlu, taşeron işçilerle ilgili de çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, “Arzu ederiz ki talep edilen şekilde sonuçlandırabilelim. Ama neticede sırtımızda yumurta küfesi var. Yumurtaları kırmadan taşımak gibi bir görev ve sorumluluğumuz da var” dedi. Müezzinoğlu, işverenlerin 21 yaşından küçük işçiler için daha düşük asgari ücret belirlenmesi önerisi hakkında da süreç içerisinde her türlü talep ve iddianın geçerli olduğunu, gündeme getirebileceğine dikkat çekti. Görüşmede DİSK Başkanı Beko, Müezzinoğlu’na asgari ücret raporu da sundu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr