Kani Beko şöyle konuştu, "Asgari ücrete sıfır zam kabul edilebilecek bir şey değil. TÜİK'in yapmış olduğu araştırmalara bakacak olursak açlık sınırı bin 500 TL'nin üzerine çıkmış, yoksulluk sınırı 5 bin TL'nin üzerine çıkmış. İğneden ipliğe her şeye zam geldiği bir ortamda sıfır zam Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından kesinlikle kabul edilemez" dedi.

"TÜRKİYE'NİN KANAYAN YARASI TAŞERON SİSTEMİ..."

Dün biraraya geldiği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile asgari ücretin yanısıra; işsizlik, iş güvenliği ve taşeron işçilere kadro konularıyla ilgili de konuştuğunu belirten Beko, "DİSK'e bağlı DİSK-AR'ın yaptığı çalışmalara göre 6,5 milyona yakın işsiz var. İşsizlerin arasında 1 milyona yakını üniversite mezunu. Dün sayın bakana bu konuyu da ilettik. Biran önce işsizlere istihdam yaratılmasını talep ettik. Son dönemlerde iş kazaları iş cinayetlerine dönüştü. Maalesef iş güvenliği önlemleri alınmadığından dolayı hergün insanlarımızı kaybediyoruz. İstatistiklere göre Avrupa'da iş cinayetlerinde birinci, dünyada da üçüncü sıradayız. Bunları da bakana dosya halinde ilettik. Yaşanan iş kazalarından ders almamız gerektiğini kendilerine ifade ettik. Bir de Türkiye'nin kanayan yarası taşeron sistemi var. Taşeron sisteminin yasaklanmasından yanayız. Kamu ve belediyelerde çalışan yaklaşık 1 milyon taşeron arkadaşımızın kadroya alınması talebimizi de sayın bakanla paylaştık" dedi.

"ASGARİ ÜCCRET İŞÇİNİN AİLESİ DE DİKKATE ALINARAK HESAPLANMALI"

Asgari ücretin neden net 2 bin lira olması gerektiğini istatistiki verilerle anlatan Arzu Çerkezoğlu ise, "Asgari ücret geçim ücret olmalıdır. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınarak hesaplanmalı. Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı'na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır. Asgari ücretin tespit süresinde en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için sadece Türk-İş katılıyor; ama ücretin tespitinde bütün konfederasyonlara katılım hakkı sağlanmalıdır. Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkata alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr