Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun BM Daimi Temsilcisi olarak atanmasının ardından yerine geçecek isim belli oldu. Yıllardır Sinirlioğlu’nun sağ kolu olarak görev yapan Yalçın, en genç Dışişleri Müsteşarlarından biri olacak. Konya Hadimli olan Yalçın, daha önce Kuveyt Büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Yalçın, 2014’te müsteşar yardımcısı olmuştu. Rotterdam (Hollanda) Başkonsolosluğu ile Bağdat ve Moskova büyükelçiliklerinde görev yapan Yalçın, Ortadoğu konusunda uzmanlaştı ve merkezde Ortadoğu dairesinde kritik görevler üstlendi.

Karar MGK’den sonra

Türkiye ve İsrail arasında normalleşmeyi öngören imzaların atılmasının ardından önümüzdeki günlerde de büyükelçi ismi konusunda değiş- tokuşun yapılması bekleniyor. Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği’ne Büyükelçi Kemal Ökem’in atanması beklenirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics ile görüşmesinin ardından yeni atamanın MGK sonrasında alındığını açıkladı:

“Tel Aviv’e henüz atamadık ama önümüzdeki günlerde eşzamanlı karşılıklı büyükelçi için agreman isteyeceğiz. Bakanlığımız Müsteşarı Sinirlioğlu BM Daimi Temsilcisi olarak atandı; 15 Ekim’de görevine başlayacak. Ve yeni müsteşar için dün MGK toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile istişare yaptık. Bu istaşareler sonucunda şu an müsteşar yardımcısı olan Ümit Yalçın’ın atanmasına karar verdik. Henüz resmi işlemler tamalanmadı önümüzdeki günlerde Başbakan ve Cumhurbaşkanı onayı gelince tamamlanacak.”

Rusya barışının mimarı

Yalçın, kısa süreli Kuveyt Büyükelçiliği’ne karşın Arap dünyasını ve Rusya’yı yakından tanıyan bir isim olarak biliniyor. Moskova-Ankara arasında buzların çözülmesinde, Yalçın’ın Moskova ile temasları kritik rol oynamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ilişkilerin normalleşmesi sürecinde gönderdiği mektuptan, 9 Ağustos’taki St Petersburg ziyaretine kadar geçen süreçte Yalçın perde arkasındaki isimdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr