DW Türkçe'de yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rakka’daki Sünni Arap halkını, DAEŞ ile Şia grupları ya da DAEŞ ile YPG arasında tercih yapmaya zorlamamalıyız. Çünkü büyük bir olasılıkla DAEŞ’i tercih edeceklerdir” dedi.

Çavuşoğlu konuşmasına, oturumun sunumunu yapan ve kendisini sahneye davet ederken Türkiye‘nin komşularla sıfır sorun politikasından Irak ve Suriye’de askeri birlik bulunduran bir ülke olma noktasına geldiğini söyleyen BBC muhabiri Lyse Doucet’e yanıt vererek başladı.

"Yurtta sulh cihanda sulh ve komşularla sıfır sorun halen Türk dış politikasının temel ilkelerini oluşturuyor” diyen Çavuşoğlu Türk askerlerinin IŞİD’i bozguna uğratmak için Suriye’de bulunduğunu, Irak’taki Türk askerlerinin de IŞİD’e karşı mücadele edebilmeleri için yerel güvenlik güçlerinin eğitimine katkıda bulunduklarını kaydetti.

Suriye’de ateşkesin güçlendirilmesi gerektiğini, Rusya ve bazen de İran’ın katkısıyla çok şey başarıldığını, güven artırıcı önlemler bağlamında Astana sürecinin önem taşıdığını ifade eden Çavuşoğlu, "Ancak şimdi siyasi çözüm için asıl zemini oluşturan Cenevre görüşmelerini yeniden başlatmalıyız” dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’de siyasi çözümün IŞİD ve diğer terör örgütleriyle mücadelede önem taşıdığını ifade ederken “Daha iyi stratejiler ve doğru gruplarla DAEŞ’i bozguna uğratacağımıza inanıyorum” dedi.

Fırat Kalkanı Operasyonu’nun IŞİD ile mücadelede önemli bir örnek olduğuna işaret eden Türk Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“El Bab’ı geri almak üzereyiz, El Bab’dan sonra Rakka’yı birlikte geri alabiliriz. Türk askerleri, ABD’li müttefiklerimiz, üslerimizi açtığımız koalisyon ortaklarımızla birlikte… Bazı müttefiklerimiz özel kuvvetler gönderebilir, böylelikle yerel halka topraklarını geri kazanmalarına destek oluruz. Rakka’daki Sünni Arap halkını, DAEŞ ile Şia grupları ya da DAEŞ ile YPG arasında tercih yapmaya zorlamamalıyız. Çünkü büyük bir olasılıkla DAEŞ’i tercih edeceklerdir.”

“ABD’nin daha fazla özel kuvvet göndermesi gerektiğini mi söylüyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’ın geçtiğimiz günlerde Ankara’da temaslarda bulunduğunu hatırlattı ve “Evet, ABD’ye yerel ılımlı güçlere destek olunması amacıyla sahaya özel kuvvetlere bağlı askerler göndermeleri önerisinde bulunduk” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr