KHK ile 6 Ocak’ta İstanbul Kalkınma Ajansı’ndaki işinden ihraç edilen ve hafta içi her gün 12.00- 18.00 saatleri arası Kadıköy’de oturma eylemi yapan Betül Celep, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde de direnişteydi. KESK’li kadınlar, Kalkedon Meydanı’nda 45 gündür direnişte olan Celep’i yalnız bırakmadı. KESK İstanbul Şubeler Platformu’ndan bir grup kadın, dün öğle saatlerinde Kadıköy Boğa Heykeli önünde bir araya geldi. İşçi Emekçi Kadın Komisyonu üyelerinin de katıldığı eylemde, “Kadın-erkek mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen erkekler de yer aldı. Kadınlar ilk önce, KESK’e bağlı sendikalarda yer alan ve KHK’lerle işten atılanların her hafta pazartesi, çarşamba ve cumartesi günü düzenlediği direnişe katıldı. Oturma eyleminin ardından, direnişteki Betül Celep’in yanına yürüdüler. “8 Mart Uluslararası kadın grevine ses veriyoruz”, “Haksız, hukuksuz ihraçlara hayır. İşimizi geri alacağız” yazılı pankart ve dövizler açan kadınlar, Celep’e çiçek verdi. Celep, “‘Bu 8 Mart’a direnişle girdim. Aslında kadınların her biri kendi kişisel hayatlarında evde, işyerinde, sokakta, hayatın her alanında mücadele ediyor. Bunu biliyoruz. Bu mücadelelerini bu 8 Mart’ta daha çok devlet politikalarında daha baskıcı bir rejim ile birlikte karşılaşıyoruz” dedi. “Kadınlar direnmeyi ve mücadele etmeyi iyi bilirler” diyen Celep, “‘Bizler örgütlenmemizi ve mücadelemizi, direnişlerimizi büyütmeye devam edeceğiz. Bu yıl da kadınların mücadelesi dolu dolu. Her türlü baskı aracına, devlet politikalarına karşı, erkek iktidarına karşı mücadeleyi büyüteceğimiz yıl olacak” diye konuştu.

Kadın iki kat mağdur

Son KHK ile ihraç edilen 15 yıllık ilkokul öğretmeni Eğitim-Sen üyesi Sema Uçar da eyleme katılanlar arasındaydı. Maltepe Gülsuyu’nda bir ilkokulda öğretmenlik yaparken uzaklaştırılan Uçar, “Her mağduriyette, kadın kimliğimizden dolayı iki kat mağduriyet yaşıyoruz. İktidar tarafından kadınlara yönelik işsizleştirme, güvencesizleştirme politikaları güdülüyor, bunu biliyoruz. Kadınları dört duvar arasına hapsetme, en az üç çocuk yapma, esnek çalıştırma sürekli gündemlerinde. Aslında kadınları sosyal hayattan uzaklaştırma, yalnızlaştırma amaçlı yapılıyor” dedi. Sendikal faaliyetleri nedeniyle ihraç edildiğini düşünen Uçar, işine dönebilmek için hukuk mücadelesi başlattığını söyledi. Uçar’ı, öğrencileri yalnız bırakmadı.

Karanlığı hayır

KESK’li kadınlar adına konuşan Songül Tunçdemir ise “8 Mart’ta tekçiliğe, ayrımcılığa, faşizme, KHK’lere, OHAL’e karşı itirazımızı büyütüyoruz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Biz sokakları yasaklamak isteyenlere ‘inadına sokaktayız’ diyerek işimizi elimizden alanlara ‘gitmiyoruz geri döneceğiz’ diyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr