Açıklanması uzun süredir beklenen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi yeni müfredat taslağının “muhafazakâr kesimi rahatsız edebileceği’’ düşüncesiyle referandum sonrasına ertelendiği iddia edildi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, önceki gün katıldığı programda da yeni Din Dersi müfredatının açıklanacağı tarihi veremedi ve “Her yerden görüşler aldık, hâlâ da görüşler geliyor. Zorunlu eğitimin devam etmesi uygundur. Ancak Hıristiyan, Musevi vatandaşlarımız bundan istisna olabiliyorlar. Alevi vatandaşlarımızın da bu sistemin içinde olması ancak onlara ait de dini bilgilerin daha geniş şekilde verilmesi yönünde komisyonun bir raporu var” demişti.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışındaki tüm derslerin yeni program taslaklarını 13 Ocak 2017 tarihinde açıklayan Bakan Yılmaz, “10 Şubat’a kadar bütün halkımız yeni müfredatla ilgili görüşlerini bize sunmalı’’ demişti. Diğer derslere ait taslaklar o gün itibarıyla askıya çıkarken, din dersi müfredat taslağı bir türlü açıklanmadı.

TBMM ve Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi müfredatı referandum sonrasına kadar açıklanmayacak.

Bakanlığın açıkladığı yeni müfredat taslağı ile ilgili görüş bildirme süresi bugün doluyor. MEB 13 Ocak tarihinde, 2017 - 2018 öğretim yılından itibaren kademeli olarak okutulmaya başlanacak ders müfredat taslaklarını askıya çıkarmıştı. Taslak programlar içinde özellikle Atatürk’le ilgili kazanım sayısının azaltılması, İsmet İnönü’nün tarih dersinden çıkarılması büyük tepki toplamıştı. Yine lise biyoloji müfredatından evrim teorisinin çıkarılması, dini içerikli seçmeli derslerde yer alan İslami açıdan tartışmalı ifade ve bilgiler eleştiri konusu olmuştu.

‘Dinimiz’ kalkıyor mu?

Taslakta Alevilik-Bektaşilik konusuna daha ayrıntılı yer verildi. Kazanımların azaltıldığı öğrenilen yeni taslaktaki değişikliklerden bazıları şöyle: 

* “Dinimiz’’ ifadesi yerine “İslam Dini’’ 

* “Peygamberimiz’’ yerine “Hz. Muhammed’’ 

* “İnancımız’’ yerine “İslam İnancı’’

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr