Alman Die Welt gazetesi, Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılarla ilgili Avrupa Birliği’yle varılan anlaşma kapsamında verilmesi öngörülen 3 milyar euroluk yardımı yetersiz bulduğunu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Berlin’deki temaslarında 5 milyar euro talep ettiğini yazdı.

Gazetenin üst düzey bir AB diplomatına dayandırdığı habere göre, Davutoğlu bu talebi hükümetler arası istişare toplantısı için geldiği Berlin’de iletti. İsmi açıklanmayan yetkili, “Ankara 5 milyar euro istiyor ama biz sadece sözü verilen 3 milyar euroyu aktarmaya hazırız” diye konuştu.

Die Welt ayrıca Türkiye’nin paranın nasıl ödeneceğini belirlemek istemesinin de Brüksel’le Ankara arasındaki müzakereleri zora soktuğunu yazdı. Konuyla ilgili diplomatik çevrelerin "Türkiye hükümeti, milyarlık yardımın sığınmacılar için peyderpey ve AB'nin yapacağı sıkı ihtiyaç denetimine göre ödenmesini kabul etmekte güçlük çekiyor." yorumunda bulunduğu aktarıldı.

29 Kasım’da AB ile Türkiye arasında varılan anlaşmaya göre Ankara’nın sınır güvenliğini artırması ve sığınmacıların AB sınırları içine girmesini önlemesi karşılığında, Türkiye'ye 3 milyar euroluk yardım yapılması kararlaştırılmış, ancak bu paranın finansmanı AB içinde anlaşmazlığa yol açmıştı. Yapılan öneride mali yardımın 1 milyarının AB bütçesinden 2 milyarının da üye ülkeler arasında pay edilmesi öngörülmüş, fakat İtalya kendi payını ödemeyi reddederek mali yardımın bütünüyle AB bütçesinden karşılanmasını istemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr