Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün kaymakamlık makamına bomba koyularak şehit edilmesinin ardından devlette “paket önlemi” alındı. Aralarında Diyarbakır’ın da bulunduğu çok sayıda valiliğe, “Valilik, kaymakamlık ve belediyeler başta olmak üzere tüm resmi kurumlarda” kapalı paketlerin ve özellikle kargoların kontrol edilmeden açılmaması, x-ray kontrollerinin yapılması talimatı verildi. Tedbirin, “Ülke genelinde meydana gelen terör olayları ve istihbari bilgilere” dayandırıldığı ifade edildi.

Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Safitürk’ün makam odasına el yapımı patlayıcının önceden konulduğu ve burada uzaktan kumanda ile patlatıldığı ortaya çıkınca güvenlik birimleri harekete geçti.

‘Önlemler artırılsın’

Aralarında Diyarbakır’ın da bulunduğu birçok ilde kutu ve koliler için alarm verildi. Diyarbakır Valiliği’nin 15 Kasım tarihli yazısında, “Son günlerde ülkemizde yaşanan toplumsal olaylardan dolayı kamu kurum ve kuruluşlarında güvenlik önlemlerinin arttırılması ihtiyacı doğmuştur” denildi. Yazıda, “Bu nedenle, resmi kurumlara ulaşan her türlü koli ve kutu gibi paketin x-ray cihazından geçirilerek denetimlerinin yapılması” talimatı verildi.

‘İstihbarat’ vurgusu

Aynı tarihte Mersin Valiliği de “gizli” kodlu bir yazı gönderdi. Yazıda, “Ülke genelinde meydana gelen terör olayları ve istihbari bilgiler de değerlendirildiğinde” ifadelerinin kullanılması dikkat çekti. Yazıda, “Valilik, kaymakamlık ve belediyeler başta olmak üzere tüm resmi kurumlarda kapalı paketlerin özellikle kargoların kontrol edilmeden açılmaması, paket ve kargolar teslim alınırken, getiren görevlilerin kimlik tespitlerinin yapılması, paket ve kargoların mutlaka x-ray kontrollerinin yapılması muhtemel bir olayın önlenmesi bakımından önem arz etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr