Hazine, ABD piyasalarında 8 milyar dolara kadar borçlanma aracı ihracı yapabileceğini açıkladı. Peki bu ne anlama geliyor? Piyasa analistlerine göre borçlanma ihracı devletin paraya ihtiyacı olduğunda yapılıyor. Türkiye, bu şekilde daha kolay yabancı yatırımcı çekebilecek. Yabancı yatırımcı, hazine bonosu veya devlet tahvili aldığında yurtdışında yüksek faiz imkânından faydalanırken kur riski de almayacak. ABD sermaye piyasası düzenleme kurumuna (SEC) geçen cuma günü yapılan başvuruya göre Türkiye, bir veya birkaç arz ile değişik zamanlarda borçlanma ihracı yapabilir. Başvuruda Türkiye’nin yetkilendirilen kurumlar aracılığı ile borçlanma araçlarını direkt olarak veya aracılar vasıtasıyla ihraç edebileceği de belirtildi.

Güven verecek

Hazine, arz edeceği borçlanmanın koşullarını SEC’e yaptığı başvuruya ek bildirimlerle açıklayacak. Borçlanma parça parça yapılacak. Konunun uzmanları bu iznin verilmesinin Hazine’nin güvenilirliği için önemli olduğunu vurguluyor.

Kur riski yok

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan AHL Forex Araştırma Müdürü Yücel Tonguç Erbaş “Daha önce anladığım kadarıyla böyle bir uygulama gözükmüyor. Birkaç kere parçalı olarak 8 milyar dolarlık ABD’de borçlanma yapılabilecek. Detayları daha yayımlamamışlar. Bu şekilde yurtdışında yatırımcılara ABD’de direkt borçlanma gerçekleştirebilecek. İzin verilmesi en azından Hazine kredibilitesi için önemli” dedi. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulabileceği ile ilgili ise Erbaş, “Bence yurtdışında dolara yüksek faiz ile yabancı yatırımcılardan özellikle ABD tarafından bu şekilde bir izin alınarak gerçekleştirilecek borçlanmaların güven vereceğini düşünmüş olabilirler. Ayrıca Türkiye’de kur riski almadan gerçekleştirilecek. ABD dolarına endeksli ihraçlar yabancı yatırımcı için daha teşvik edici olabilir” bilgisini verdi.

Neden bütçe mi?

Ekonomist Gizmen Nalbantlı ise açıklamayı şöyle yorumladı: “Uluslararası piyasalarda borçlanmak isteyen Hazine, ABD’li yatırımcılara tahsis edilebilecek ihraç tavanını 8 milyar olarak güncelleyerek cuma günü SEC’e başvuru yaptı. Bildirimin geçen yıl kasım ayında gönderilen izahnamenin güncellemesi olduğu ve yeni bir ihraç için kayıt anlamına gelmediği belirtildi. Hazine’den henüz planlanan yeni bir ihraç bulunmuyor. Hazine genel olarak bütçe açığını finanse etmek amacıyla DİBS ihraç eder. Akıllara bütçe açığının artacağı için böyle bir hamle yapıldığı gelse de henüz bununla ilgili net bir yorum yapamayız.”

'YENİ BİR KAYIT DEĞİL'

Hazine’den konuya dair yapılan açıklamada ise SEC’e yapılan bildirimin geçen yıl kasım ayında gönderilen izahnamenin güncellemesi olduğu ve yeni bir ihraç için kayıt anlamına gelmediği belirtildi. Açıklamada, “Her bir tahvil ihracında ABD merkezli yatırımcılara sağlanan pay, belirli bir oranda bu üst limitten düşülmektedir. Bu çerçevede, yapılan kullanımlar sonucunda ilgili kaydın dönem dönem güncellenerek üst limitin artırılması gerekmektedir” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr