Deprem uzmanlarından zaman zaman ortaya atılan 'suni deprem' iddiaları hakkında açıklama geldi. Darbe girişiminin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından da ortaya atılan, "ABD'nin İstanbul depremi için FETÖ'cülere Gölcük Depremi gibi deprem sözü verdiği" ve "suni deprem" iddiası, "bilim dışı" ve "inşaat sanayinin ihracatını durdurmak için yapılan bir söylem" olarak yorumlandı.

"Suni deprem" iddiaları hakkında konuşan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övün Ahmet Ercan, "suni depremin" yıllar önce denendiğini ancak "alan ölçeğinde" bir deprem yaratmanın mümkün olmadığını anlattı.

"132 ATOM BOMBASI GÜCÜ BUGÜNKÜ TEKNOLOJİYLE ÜRETİLEMİYOR"

"Suni deprem konusu en çok Gölcük depremi için söylendi. Yok İsrailliler, yok bilmem neler falan diye. Gölcük depreminden çıkan enerji yaklaşık 132 atom bombası gücünde" diyen Ercan, "Bu enerjinin yüzde 25'lik kısmı da boşalmadı henüz. Orada duruyor. 132 atom bombası gücündeki bir enerji dünyadaki bugünkü teknolojiyle üretilmiyor. Bunu sadece deprem üretiyor" ifadelerini kullandı.

"HEDEF EKONOMİ"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise bazı suni kareketlerle "küçük çaplı" depremlerin olabildiğini söyledi. "Türkiye'de Amerikalılar tarafından büyük deprem tetiklenecek" söylemlerinin "tamamen hayal" olduğunu altını çizen Üşümezsoy, "İstanbul yerle bir olacak, Marmara ensdüstrisi yıkılacak" denilerek, Türkiye'de inşaat sanayisinin hedef alındığını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr