Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasına siyasi partilerden ve meslek örgütlerinden tepki geldi. Yücel’in tutuklanmasına sadece yazdığı yazıların neden olduğu belirtilerek “Bu tutuklama Türkiye’de haber yapan yabancı gazetecilere ve Türkiye’den yurtdışına haber yapan Türkiyeli gazetecilere verilmiş mesajdır” denildi.

Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, savcılık sorgusunun ardından “Örgüt propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından tutuklanmasının ardından CHP milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu adliye önünde basın açıklaması yaptı. Barış Yarkadaş, Deniz Yücel’e sorgusunda yöneltilen suçlamalar, sadece yazdığı yazılar, attığı bir tweet ve bir gazetede anlattığı fıkradan ibaret olduğunu söyledi. Yücel’in yazılarında PKK’yi öven ya da halkı kin ve nefrete yöneltme gibi bir amacı olmadığını anlatan Yarkadaş, “Deniz Yücel’in tutuklanması düşünceyi ifade özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Zira Deniz Yücel kaçmamıştır. Aranıyor olmasına rağmen bizzat gelip Emniyet müdürlüğüne teslim olmuştur. Ama buna rağmen Deniz Yücel’in her iki suçtan dolayı tutuklanması kabul edilir bir durum değildir. Ve bir an önce serbest bırakılması gerekir. Çünkü bu kararla birlikte Türkiye bir gazetecinin daha tutuklanmasına yol açmıştır. Ne yazık ki bu kararla tutuklu gazeteci sayısı 152 olmuştur”diye konuştu.

Yabancı basına mesaj

Sezgin Tanrıkulu da yabancı gazetecilere bir mesaj verildiğini kaydederek,“Bu karar yabancı gazetecilere ve Türkiye’den yurtdışına yayın yapan gazetecilere verilmiş bir mesajdır. Bu mesaj yurtdışı medyasına verilen bir mesajdır. Kararla yabancı basına haber yapan gazetecilerin de özgürlüğün olmadığı mesajı verilmiştir” ifadelerini kullandı. Mahmut Tanal da kararın hukuki değil, siyasi olduğunu söyledi. Tanal, Yücel’in Alman vatandaşı olması nedeniyle referandumda Almanya’da Recep Tayyip Erdoğan’a izin verilmemesi nedeniyle bir pazarlık konusu olarak değerlendirebileceğini belirtti.

Gazetecilere gözdağı

Türkiye Gazeteciler Sendikası da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Deniz Yücel’in tutuklanmasının tüm gazetecilere gözdağı olduğunu söyledi. DİSK Basın-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada ise “Basın ihlalleri sınırları aştı. Deniz Yücel Almanya’daki haberi nedeniyle Türkiye’de tutuklandı. Yücel ve tüm gazeteciler serbest bırakılmalı” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr