Gazetemizin ‘Başkanın arka bahçesi’ başlıklı manşetiyle de duyurduğumuz Hattat Holding’in İstanbul Maslak’ta yarım kalan “Diamond of İstanbul” projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat arasında şüpheli protokol imzalanmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu İstanbul’a ilişkin hançer açıklaması yaptı. Yargı kararına karşın aylardır yıkılmayan 16.9’u da hatırlayan Başbakan Davutoğlu, “Çevre ve Şehircilik Bakanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza en açık ve net talimatımız, bundan sonra İstanbul’a hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak” diye konuştu.

 

‘Ucube’ dedi

Başbakan Davutoğlu dün eşi Sare Davutoğlu ile Süleymaniye Camii’ndeki Mimar Sinan’ı anma programına katıldı. Davutoğlu, “Şimdi muhasebe vaktidir arkadaşlar. Burada isim vermekten de kaçınmayacağım. Eğer bir gemi ile İstanbul’a yaklaşıyorsanız, bir tarafta Süleymaniye diğer tarafta ‘gök kafes’ denilen bir ucube. Biz Mimar Sinan’dan, bizim nesil hiç ders almamış diye insan kahrediyor, üzülüyor, mahvoluyor. Tarihi yarım adaya şirk koşan, o yarımadayı tahakküm eden ne eser varsa bu şehre ihanettir. Açık bir muhasebe ile söylüyorum; hepimiz sorumluyuz ve hep beraber, Mimar Sinan’ın huzurunda, mimarlar gününde, başta mimarlar olmak üzerine bütün mimar erbabına ve başta belediyeler olmak üzere bütün yerel yönetimler ve başta Çevre ve Şehircilik Bakanı olmak üzere bütün bakanlarımıza en açık ve net talimatımız; bundan sonra bu şehre hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak” ifadelerini kullandı.

 

‘Plansız ve savruk’

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın da yaşadığı Büyükçekmece ilçesine dair konuşan Davutoğlu, “İstanbul’a uçakla geldiğimde, 50-60-70’li yıllardan sonra bizim çocukluğumuzdan sonra gelişen çevre semtlere baktığımızda doğanın, yeşilin, Büyükçekmece’nin, Küçükçekmece’nin o güzel göllerinin etrafına baktığınız da ne kadar plansız ve savruk geliştiğini görmek ıstırap veriyor. Bir tek tarihi yarımadaya geldiğimde içimi bir huzur kaplıyor. Şimdi seferberlik vaktidir, Mimar Sinan’ın hakkını verme vaktidir” dedi.

 

Erdoğan da küsmüştü

Tarihi siluete hançer gibi saplanan 16.9 gökdelenleri için verilen tıraşlama kararını uygulamayan Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri hakkında dava açılmıştı. AKP’li Zeytinburnu Belediyesi’nin üst düzey yetkilileri “16.9 gökdelenlerini tıraşlamama gerekçesi olarak kamulaştırma için belediyenin bütçesinin yetmediği” yönünde savunma yapmıştı. İstanbul’un tarihi yarımadasının siluetini bozan 16.9 gökdelenleriyle ilgili 2013 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmuştu. Erdoğan, gökdelenleri görünce “kahrolduğunu” belirterek imam hatipten arkadaşı olan Mesut Toprak’tan tıraşlamasını rica ettiğini, bunu yapmadığı için de onunla konuşmadığını söylemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr