"Silahlı terör örgütüne üye olma" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme" suçlarından haklarında gözaltı kararı verilen hakim ve savcı adliyenin nezarethanesinde tutuluyor. Bazı hakim ve savcının adliyeye gelerek teslim olduğu bazılarının ise evlerinde yapılan aramalar sırasında gözaltına alındığı öğrenildi.

SAVUNMALARI ALINACAK

Anadolu Adalet Sarayı'nda görev yapan ve haklarında gözaltı kararı çıkarılan 110 hakim ve savcının odalarında da arama işlemleri tamamlanırken ilerleyen saatlerde Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevli 9 Cumhuriyet Savcısı tarafından gözaltındaki hakim ve savcıların savunmalarının alınacağı belirtildi.

ESKİ HSYK 1. DAİRE BAŞKANI OKUR GÖZALTINDA

Öte yandan gözaltına alınan hakim ve savcılar arasında eski HSYK 1. Daire Başkanı ve Anadolu İş Mahkemesi Hakimi olan İbrahim Okur, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Anadolu Cumhuriyet Savcısı İbrahim Ethem Kuriş, eski Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Asayiş ve Güvenlik Hizmetlerinden Sorumlu Daire Başkanı ve Anadolu Asliye Ceza Hakimi Remzi Gemici, eski Anayasa Mahkemesi Raportörü ve Anadolu Asliye Ceza Hakimi Dr. Hüseyin Ekinci ile eski HSYK Genel Sekreter Yardımcısı ve Anadolu Hakimi Neslihan Ekinci'nin olduğu öğrenildi.

ZONGULDAK'TA 9 HAKİM VE SAVCI ADLİYE'DE

ZONGULDAK'ta darbe girişiminin önlenmesinin ardından başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 24 hakim ve savcıdan emniyetteki işlemleri tamamlanan 9'u adliyeye sevk edildi.

İZMİR'DE 24 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

İZMİR'de, darbe girişiminin ardından haklarında çıkartılan karar doğrultusunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen toplam 30 hakim ve savcıdan 24'ü tutuklandı. Tutuklananlardan 5'inin savcı, 19'unun hakim olduğu belirtildi. 2'si savcı 4'ü hakim 6 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Şüphelilerden savcılar Yalçın Şahinkaya, Sinan Taşkın, Emrah Kalaycı, Atilla Ulupınar ve Uğur Hadimli ile hakimler Atilla Rahman, Muharrem Barut, Mustafa Taşkın, Gültekin İpteş, Mustafa Kayın, Yalçın Cebiş, Gökhan Korkmaz, Ramazan Güleç, Dursun Özdemir, Bilgin Özbey, Murat Kopal, İrfan Aras, Yusuf Altıntaş, Ali Aksel, Aziz Ulupınar, Ali Akın, Edip Hüsnü Özen, İshak Karadavut ve Ayhan Uyar tutuklandı.

ÇORLU: 6 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde darbe soruşturması kapsamında gözaltına alınan 6 hakim ve savcı tutuklanırken, 9 polis memuru da gece yarısı gözaltına alındı. Çorlu Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilen hakim ve savcılar Çorlu Cumhuriyet Başsavcısı Habib Korkmaz tarafından sorgulandı. Biri kadın 6 hakim ve savcı, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. Tutuklanan hakim ve savcılar adliyeden elleri önden kelepçeli olarak çıkarıldı.

TARSUS'TA 8 TUTUKLAMA

Tarsus'ta yapılan çalışmalarda 8 hakim ve 3 savcı hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Yapılan operasyonlarda 7 hakim ve 3 savcı gözaltına alınırken, hakim Mustafa Kahraman adresinde bulunamadı.

Nöbetçi mahkeme savcılar Hüseyin Bozkurt, Adem Aydın, Şener Gülmedi, hakimler, Ahmet Çağlayan, Yeliz Bozkurt, Kamil Serdar Atak, Hanifi Hakan Gök, Şerafettin Akbaba için tutuklama kararı verdi. Hakimler Fatma Serpil Aydın ve Filiz Karadağ Gülmedi hakkında ise adli kontrol ile tutuksuz yargılanma kararı verildi.

ŞIRNAK'TA 4 ASKERİ HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

DARBE girişimi soruşturması kapsamında Şırnak'ta gözaltına alınan 4 askeri hakim ve savcı, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

TEKİRDAĞ'DA 5 HAKİM VE SAVCI TUTUKLANDI

Tekirdağ'da mahkemeye çıkarılan 11 hakim ve savcıdan, 6’sı denetimli olarak serbest bırakıldı. F.A., F.K., İ.Ö., S.Ç. ve R.B. ise tutuklanarak, Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr