Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dar bölge ve daraltılmış bölge seçeneklerinin de değerlendirilerek seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini açıklarken; AKP “dar bölge” sistemine bazı kaygılar nedeniyle mesafeli yaklaşıyor. MHP’nin de ‘dar bölge’ sistemine uzak durmasını da hesaba katarak ağırlıklı olarak ‘daraltılmış bölge’ sistemi üzerinde duran AKP yönetimi, “Dar bölgede milletvekillerinin yerelde daha güçlü olarak Meclis’e geleceği, bunun parti disiplininin sağlanmasında sıkıntı yaratacağı, yerel siyasete bağlı olarak mikro siyaset gruplarının oluşacağı, HDP’nin bölgeden daha güçlü geleceği’ kaygıları dile getiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Önümüzdeki süreçte hem yeni sisteme hazırlık mahiyetindeki uyum yasalarının çıkartılması hem de seçim kanununda köklü değişiklikler yapılması gerekiyor. Milletvekilleriyle seçmenleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için dar veya daraltılmış seçim bölgesi alternatifleri başta olmak üzere demokrasimizi güçlendirecek tüm teklifleri tartışmalıyız” açıklamasının ardından gözler AKP’nin nasıl bir sistem getireceğine çevrildi. Seçim sistemine ilişkin değişikliğin hemen getirilmesi düşünülmüyor. Bu konuda da MHP ile ortak bir çalışma yapılması üzerinde durulurken, değişiklik önerisinin yeni yasama yılında gündeme gelebileceği konuşuluyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Başbakanlığı döneminde seçim sistemiyle ilgili “Dar bölge, daraltılmış bölge ve mevcut sistemin yüzde 10 barajıyla devam edilmesi” biçiminde 3 seçeneği gündeme getirmişti. AKP’de dar bölge ve daraltılmış bölge sistemine geçilmesi durumunda partilerin Meclis’teki sandalye dağılımının nasıl olacağına ilişkin simülasyon çalışmalarında, parti açısından en avantajlı sistemin dar bölge sistemi olduğu, AKP’nin vekil sayısını en fazla artıran sistemin bu olduğu değerlendirmeleri yapılmıştı.

‘Disiplin zorlaşır’

Ancak bugün yapılan değerlendirmelerde, partinin vekil sayısını daha fazla artırmasına karşın ‘dar bölge’ sistemine sıcak yaklaşılmıyor. Parti kulislerinde, konuyla ilgili olarak 4 konuya dikkat çekiliyor. AKP yöneticileri, “Dar bölgede en çok kayıp yaşayacak parti MHP. MHP, bu nedenle dar bölgeyi istemiyor, daraltılmış bölgeye sıcak yaklaşıyor. Dar bölgede, her bir milletvekili için tek bir seçim bölgesi oluşturulması nedeniyle yerel siyaset çok daha güçlü olacak. Yerelden çok güçlü olarak gelecek milletvekilleri, parti disiplini açısından sıkıntı yaratır, partiden bağımsız davranma eğilimine girebilirler. Dar bölge, Meclis’te mikro siyaset gruplarının oluşmasına neden olabilir. HDP de bölgeden daha güçlü olarak gelebilir” görüşünü dile getiriyor.

Partide, ‘daraltılmış bölge’ sistemine yönelik bir değişikliğin gündeme gelmesi durumunda seçim barajının yüzde 5 olması, seçim bölgelerinin de 5 ya da 6 milletvekilinden oluşturulabileceği kaydediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr