Hollanda seçimleri sırasında “gelmeyin” talebine Aile Bakanı’nı Rotterdam’a yollayarak yanıt veren AKP, Danimarka’dan peş peşe gelen hamlelere karşı sessizliğini sürdürüyor.

Başbakan Yıldırım’ın Danimarka ziyaretini ertelemesinin ardından dün de Türkiye’nin Kopenhag’daki Maslahatgüzarı Melih Bora Kerimoğlu Dışişleri’ne çağrıldı. Kerimoğlu’na, başta Danimarkalı milletvekilleri ve siyasilere iletilen, “Sizi Büyükelçiliğe, Ankara’ya bildiriyoruz. Bir daha Türkiye’ye gittiğinizde tutuklanacaksınız” tehditleri anımsatıldı ve Danimarka vatandaşı olan Türklerle ilgili bu tür bildirimlerin büyükelçiliğe iletilip iletilmediği soruldu. Danimarka Dışişleri, Kerimoğlu’nun görüşmede hükümete muhalif veya eleştirel olanları saptamaya yönelik bir sistem olmadığını belirtip, ihbar hatlarının ise sadece teröre yönelik konulara dair olduğunu belirtti. Maslahatgüzar, Danimarka’daki kişiler hakkında bir “kara liste” bulunmadığını ve AKP’liler tarafından tehdit edilen kişilerin Türkiye’ye giriş ya da çıkışta problem yaşamayacağı garantisini verdi.

İddialara göre, AKP karşıtı faaliyetler nedeniyle Danimarka’daki Türk kökenli veya çifte vatandaşlığı olanlar hakkında, AKP’liler, istihbarat çalışması yapıyor, bunu açılan ihbar hatlarına iletiyor, hükümeti eleştirenleri vatan hainliği ile suçluyor ve hapsedilmekle tehdit ediliyorlar.

Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen, Erdoğan’ı eleştiren Danimarkalı Türk kökenli vatandaşların, Türk makamlarına şikâyet edilmelerinin hiçbir surette kabul edilemez olduğunu açıklamıştı.

Milletvekillerine tehdit

Aralarında Sosyalist Halk Partisi’nden eski milletvekili Özlem Çekiç ile halen milletvekili olan Lars Aslan Rasmussen gibi isimler hem sokakta, hem mail ve mesajlarla tehdit aldıklarını açıklamışlardı. Rasmussen, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada “Parlamentoda, Türkiye’deki basın ve ifade özgürlüğünün durumunu ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırıları konuştuktan sonra hedef alınmaya başlandım. Beni bir daha Türkiye’ye girdiğimde tutuklanmakla tehdit ettiler ve bunu da hem Ankara’daki makamlara hem de büyükelçiliğe ilettiklerini söylediler” dedi.

Maslahatgüzarın çağrılmasının ardından Danimarka Dışişleri’nden yapılan açıklamada, Dış Politika Direktörü’nün, Danimarka vatandaşlarının, diğer Türk vatandaşları ile ilgili Türk yetkililere, siyasi görüşleri nedeniyle bilgi verdiği iddialarından rahatsızlık duyduğu vurgulandı. Maslahatgüzara Danimarka vatandaşları hakkında ihbarın suç olduğunun anımsatıldığı, Türk yetkililerin diğer Türk vatandaşları hakkında bilgi toplamasının da kabul edilemez olduğunun iletildiği belirtildi. Kopenhag ve Ankara’daki Türk diplomatik kaynaklar gazetemizin sorularını ve görüşme talebini yanıtsız bıraktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr