Dallas’ın yerel gazetesi Morning News “PUSU” başlığını atarken tabloid New York Post gazetesi bir adım öteye giderek “İç savaş” manşetini attı. CNN, CBS, NBC gibi televizyon kanalları olay yerinden canlı yayınla gelişmeleri dakika dakika aktarırken, olay yerinde olan sosyal medya kullanıcıları da Facebook, Twitter gibi platformlardan yayın yaptı. Allison adlı bir kullanıcının Twitter’dan “Çok korkuyorum” diye yazdığı silah seslerinin duyulduğu bir video 60 binden fazla kez paylaşıldı. Michael Kevin Bautista adlı bir kullanıcının olay sırasında gizlenirken Facebook üzerinden yaptığı yayın 4 milyondan fazla kez görüntülendi. Avrupa basını da gelişmeleri internet sitesinden canlı olarak duyurdu.

‘Ne zaman bitecek?’

New York Times gazetesi “Ölümler ne zaman duracak?” başlıklı editöryel bir yazı kaleme aldı. Sokaklarda insanlar ölürken, polis teşkilatında bir tavır değişikliğinin olması gerektiğine işaret edilen yazıda “Toplumda güven yeniden sağlanacaksa polis denetim altına alınmalı. Bu korkunç görüntüler Ferguson’dan beri ne kadar az şeyin değiştiğinin kanıtı” denildi.

Gazetenin yazarlarından Michael Eric Dyson da “Polislerin yargılanma ya da hapse girme kaygısı olmadan, tüm dünyanın gözleri önünde bizi öldürmesini istemiyoruz. Beyaz Amerika asla bu olayların tekrar tekrar yaşanmasının yarattığı çaresizlik hissini anlamayacak” yorumunu yaptı.

Los Angeles Times gazetesi ülkede salı gününden beri yaşanan şiddet olaylarının başkan adaylarının kampanyalarını etkileyip etkilemeyeceğini ele aldı. 1968 yılındaki protesto gösterilerinin başbaşa geçen başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday Richard Nixon’un seçilmesine neden olduğunu hatırlatıldı. Saldırıların, 1968 yılında olduğu gibi bir otorite boyluğu olarak değerlendirilmesinden Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı Donald Trump’ın karlı çıkacağı belirtildi.

Washinton Post gazetesi yazarı Christine Emba, siyahilerin polis şiddetinden yakınırken Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ı seçim kampanyalarında yanlış istatistikler vererek ABD’nin dört bir yanında artan siyahilere yönelik şiddeti bir kaza olduğuna insanları ikna etmekle suçladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr