Basın İlan Kurumu, gazetemize savcı Selim Kiraz’ın fotoğrafı, Charlie Hebdo ve geçen haziran ayında kaybettiğimiz yazarımız Cüneyt Arcayürek’in köşe yazısı nedeniyle 18 gün ilan kesme cezası verdi.

Basın İlan Kurumu, şikâyet üzerine geçen yıl kaybettiğimiz yazarımız Cüneyt Arcayürek’in 28 Şubat 2013 tarihli köşe yazısı, gazetemiz yazarları Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan’ın Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağını yayımlamaları ve eylemciler tarafından rehin alındığı makamında öldürülen savcı Mehmet Selim Kiraz’ın fotoğrafının yayınlanması nedeniyle gazetemize yazı göndererek savunma istedi. Savunmaları değerlendiren Basın İlan Kurumu, savcı Kiraz fotoğrafı için 12, Charlie Hebdo ve Arcayürek’in köşe yazısı nedeniyle de toplamda 6 gün ilan kesme cezası verdi. Kararlara yönelik itirazları hakem sıfatıyla değerlendiren İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de Basın İlan Kurumu’nun kararlarını onadı.

Düşme kararı

Basın İlan Kurumu’nun ilan kesme cezasına gerekçe gösterdiği yayınlardan biri olan savcı Kiraz manşeti ile ilgili gazetemize dava açılmış, dava kapsamında mahkeme, 18 gazetecinin yargılandığı dosya hakkında düşme kararı vermişti.

Basın İlan önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Basın İlan Kurumu’nun kamunun ilan ve reklamlarının yayımlanması ile ortaya çıkan sorunların tespit edilmesi ve hangi gruplara ne kadar kamu kaynağı aktarıldığının belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. Yarkadaş ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde; son zamanlarda Basın İlan Kurumu’nun tutumu ile ilgili kamuoyunda ciddi rahatsızlıklar yaşandığı ifade edildi.

Cumhuriyet’in iki objektifine onur

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr