Bu tutuklama ABD’nin 17-25 Aralık soruşturmasıyla ilgili, Türkiye’ye en önemli mesajı olarak yorumlanabilir. Ankara’nın düşük dozajlı tepkisini de ‘FBI’ın elindeki belgelere’ bağlayabiliriz. Peki Halkbank’ın Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın New York’ta tutuklanması neleri işaret ediyor? 4 İşadamı Sarraf, İran asıllıydı.

Her ne kadar Sarraf 17-25 Aralık’ın kilit ismi de olsa ABD’de tutuklanması daha çok İran-ABD arasındaki ilişkiler açısından değerlendiriliyordu. Ancak şimdi FBI, Sarraf’ın ABD ambargosunu Türk bankası Halkbank aracılığıyla deldiğini ve ABD kurumlarını dolandırdığını iddia ediyor. 4 Dosyaya giren tapelerde en dikkat çeken ayrıntı direk hükümeti ilgilendiriyor. Bir dinleme kaydı Ocak 2013’te Türkiye’de havalimanında ele geçirilen ve Sarraf’a ait olduğu iddia edilen 1.5 tonluk altın operasyonun ardından yaşanıyor.

Hem bu tape, diğer dinleme kayıtları Sarraf ve kamu bankası Halkbank yöneticilerinin ‘altın transferindeki’ sıkıntıyı aşmak için Ankara’da yoğun girişimlerde bulunduğunu ortaya koyuyor. 4 FBI dosyasına göre Türkiye-İran arasındaki kilit ülke Birleşik Arap Emirlikleri ve başkent Dubai. Para transferlerine karışan isimler sıralanırken iki isim Camelia Jamshidy (Kamelia J...) ve Hossein Najafzadeh dikkat çekiyor. Yani Çemşidi ile Necefzade... 17 Aralık’tan 3 gün sonra tutuklanacağı endişesiyle Dubai’ye kaçan Çemşidi hem para hem altın transferinde Sarraf’ın İran’la bağlantısını sağlayan isimdi.

Necefzade ise para transferinde en önemli kurye. Bu iki isim Dubai üzerinden para ve altının dolaştırılarak transfer edilmesinde yer alan en önemli kuryelerdi. Halkbank’ın bu transferlerde üstlendiği kritik rolle ilgili önemli ilgili iddialar ise FBI dosyasına yansıyor. 4 Sarraf’ın ve kuryelerinin yaptığı bu transferden kamu bankası Halkbank ne kadar komisyon aldı? Acaba bu komisyonlardan siyasiler hiç pay aldı mı?

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr