Okullarda öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte her yaştan öğrenci tatil planları yapmaya başladı. Çocuklarının tatili faydalı bir şekilde hem eğlenip hem sosyalleşip hem de genel kültürünü geliştirmesini isteyen aileler için, çok sayıda yaz okulu ve yaz kampı seçeneği bulunuyor. Bu seçenekler içinden çocuk için doğru ve kendisini geliştirmesini sağlayacak programı seçmek ise dikkatli bir incelemeyi gerektiriyor. Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Öğretmeni Aliye Hülya Öker doğru kamp veya okul için nitelikli ve detaylı bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çiziyor. Ticari amaçları önplanda tutan işletme ve kurumların görünürde göz alıcı bir ortam sunsalar da pek çok eksiğinin olabileceğini kaydeden Öker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarınızı sadece ticari amaç güden eğitimcisi, uzmanı, doktoru ve tesisi belli olmayan okullara kaydettirmeyin. Okulda çalışan görevlileri detaylı olarak araştırın. Özellikle kamp koçları çocuklara rol model olabiliyor. Çocuklara, başkalarıyla nasıl yaşanacağını, arkadaşlık ilişkilerinin nasıl yürütüleceğini, nasıl lider olunacağını ve takım olarak nasıl hareket edileceğini öğretiyor.”

Hijyen ve güvenlik önemli

Söz konusu eksiklerin varolması durumunda çocuğun psikolojik ve fiziksel olarak ileride kalıcı olabilecek etkilere maruz kalabileceğini ekleyen Öker, kalınacak mekânın fiziki altyapısının da önemli olduğunu söyledi. Yaz okulu ve yaz kampında gerekli koşullar mevcut olmadığında istenmeyen durumlar yaşanabilir veya çocuğunuzun spor hayatı bu durumdan etkilenebilir. Okulda hijyene ve güvenlik önlemlerine dikkat edin. Çocuğunuzu emanet edeceğiniz okulun sıkı bir güvenlik sistemi olmalıdır.

Ücretsiz kamplar

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı 12 - 22 yaş arası gençlere ücretsiz kamplar düzenliyor. Kamplar, Aydın, Antalya, İzmir, Trabzon ve Kastamonu gibi Türkiye’nin farklı noktalarında düzenleniyor. Kampa başvuru yapmak isteyenlerin, ailesinin aylık gelirinin 1400 TL’nin altında olması zorunlu.

Belediye kampları

Türkiye’nin dört bir yanındaki il ve ilçe belediyeleri okul çağındaki çocuklara yönelik kamplar düzenliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ümraniye kent ormanında küçük izcilere kapısını açıyor. Kampta küçük izci adaylarının tüm masrafları belediye tarafından karşılanacak.

Önde gelen yaz okulları:greenwoodcamp.com

Doğa sporları burada: Golf, binicilik, tırmanış gibi, doğanın ön plana çıktığı sporlarla çocukları buluşturan Green Wood Camp, İstanbul Göktürk’teki kamp alanında 4 - 12 yaş arası çocuklara yönelik faaliyet gösteriyor. 2 ve 3 haftalık gruplar halinde 3’er hafta sürecek kamplar temmuz ayının başından itibaren okullar açılana kadar sürecek.

Geleceğin mucitlerine özel: mucitleratolyesi.com

Mucitler Atölyesi tarafından hazırlanan program 7-12 yaş için Haziran- Temmuz ve Ağustos aylarında 4’er haftalık 2 kurdan oluşuyor. Eğitim saatleri hafta içi 10.00-16.00 arasında. Programda mutfakta bilim, gizemli kimya, tasarım, elektrik-elektronik, eğlenceli matematik, şaşırtan fizik, robotik, zekâ oyunları, origami, kirigami, sanat atölyeleri yer alıyor. Bu atölyelerde çocuklar eğlenerek yeni bilgiler öğrenirken spor aktiviteleri ve gezi yapma fırsatı da buluyorlar.

Haydi baba kampa gidiyoruz: kampagidelimmibaba.com

Kampa Gidelim mi Baba” aileleri çocuklarıyla birlikte doğayla buluşmayı amaç edinen bir oluşum. Her mevsim yapılan toplu kamplar çocukların aileleriyle birlikte alternatif zaman geçirmesini amaçlıyor. Oluşum bu yaz aileler için Kaçkarlar ve Bozcaada’da kamp seçenekleri sunuyor.

Herkese farklı kamp: genctur.com.tr

Gençtur organizasyonu bu yıl yurtiçi ve yurtdışında farklı alternatifler sunuyor. Her yaştan okul çağındaki çocuk için çalışma kampları, interrail gezisi ve yaz kampları seçenekleri organizasyonda yer alıyor. Ayrıca küçük çocuklar için aile ile birlikte geçirilebilecek kamp seçenekleri yaz boyu mevcut.

Matematikle dolu bir yaz: matematikkoyu.org

Şirince’deki Nesin Matematik Köyü’nde 12 Haziran - 17 Eylül arasında lise öğrencileri ve öğretmenleri için her biri ikişer haftalık 7 yazokulu yapılacak. Programlar ikişer haftalık. Günde dört ders var. Her öğrenci dönüşümlü olarak bulaşık, yemeğe yardım, bahçe, temizlik gibi köyün gündelik bir işinde çalışanlara yardım etmek zorunda. Perşembe günleri izinli olan öğrenciler civardaki Efes harabeleri ve Milli Park gibi mekânlara yapılan toplu gezilere katılabiliyor.

İngilizce de var sörf de: geleceginyildizlari.com

Geleceğin yıldızları, 5 - 16 yaş arasındaki gençlere 15 farklı kamp seçeneği sunuyor. Ağırlıklı olarak Uludağ’da yapılacak kampların yanında İstanbul, Kuşadası ve Alaçatı’da da çocuklar için farklı seçenekler programda yer alıyor.temmuz ayının ortasından ağustosun ikinci haftasına kadar sürecek kamplarda sörften İngilizce’ye, STEM eğitiminden basketbol kampalrına kadar farklı seçenekler öğrencileri bekliyor.

İyi Cüceler kampta doğayla iç içe: iyicuceler.com

Fethiye’nin Yanıklar Köyü’nde Pastoral Vadi Organik Tarım ve Yaşam Çiftliği’nde 4 - 8 yaş grubu çocuklar masal, müzik ve ritm eşliğinde hayal güçlerini geliştirecekleri bir kamp ortamı buluyor. “İyi Cüceler kampta” sloganıyla faaliyet gösteren kamp alanı, farklı etkinliklerle yaz boyu düzenlenen kampları ile çocukları kırsal yaşamla buluştup onların doğayla dost olmalarını sağlamayı hedefliyor.

Sanata meraklı çocuklar için: cizgicocukatolyesi.com

“Çizgi Çocuk Atölyesi” ve “Yeşim’in Müzik Odası” Fethiye ve Datça’daki yaz kamplarında çocuklar ile buluşuyor. Sanat kamplarında çocuklar resim, müzik, heykel çalışmalarını içeren oyunlarla hayallerini ifade etmek için yeni yollar keşfedecekler. Fethiye ve Datça olmak üzere iki merkezde gerçekleşecek kampların ilk dönemi sona erdi. İkinci kamp dönemleri ise temmuz ve ağustos ayları içinde yapılacak. Kayıtlar 4 - 10 ve 7 - 10 yaş arası olmak üzere iki ayrı kategoride gerçekleşecek.

Çocuklar uzayı tanıyor: secure.spacecampturkey.com

Uzaya ve bilime meraklı çocuklar için Uzay Kampı Türkiye tarafından düzenlenen yaz kampları farklı bir alternatif sunuyor. 9 - 15 yaş arası çocukların kaydının kabul edildiği kamplar İzmir’de gerçekleşiyor ve yaz boyunca sürüyor. Bir hafta süren kamplarda 9 Temmuz sonrası için boş kontenjan bulunurken, etkinlikler arasında tek kademeli model roket yapılarak fırlatılması, “sanal gökyüzü”nün oluşturulduğu planetaryum ile takımyıldızların gökyüzündeki konumlarını tanıma, astronot kıyafetlerinin tanıtılması yer alıyor.

Yaz boyu yüzme, dans, satranç, spor: tsyd.org.tr

Türkiye Spor Yazarları Derneği, İstanbul’daki merkezinde yaz boyu spor okulları düzenliyor. İki dönemde ve 5’er haftalık periyotlar halinde gerçekleşen kursların ilk dönemi 12 Haziran’da başladı ve 21 Temmuz’a kadar sürecek. İkinci dönem ise 24 Temmuz - 25 Ağustos arasında olacak. Yarım günlük programda çocuklar yüzme dersi alırken, tam günlük programda ise yüzmenin yanında basketbol, voleybol, dans, satranç ve İngilizce eğitimi verilecek.

Kamp okul seçerken dikkat!

-Aktiviteler için uzmanların bulunması gerekiyor.

-Çocuğun yaşayabileceği dışlanma, tartışma gibi durumlarda yeniden kampa adapte olmasını sağlayacak koşullar bulunmalı.

- Fiziksel yaralanmalarda ilk anda profesyonel müdahale edebilecek personel kampta yer almalı.

-Güvenlik ve hijyen koşulları ailelerin endişelerini giderecek ölçüde olmalı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr