Birleşmiş Milletler Genel Kurul Görüşmelerine katılan Çipras, ikili görüşmeleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Yaklaşık iki saat süren görüşmelerde sığınmacı-göçmen konusuyla ilgili AB -Türkiye arasındaki anlaşma, Kıbrıs sorunu ve Yunanistan’a sığınan sekiz Türk askerinin iadesi konuları ele alındı.

Hükümet çevresi tarafından samimi ve olumlu olarak nitelendirilen görüşmelerde sürüncemede kalan konuların diyalog ve anlaşmayla çözülmelerinin gerekli olduğuna fikir birliğinde bulunulduğu açıklandı.
Nautemboriki gazetesine göre Aleksis Çipras darbe girişimine değinirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Sizi iyi gördüğüme sevindim. Türkiye için zor bir deneyimdi. Bizim bu konuda tutumumuz açıktır. Yunanistan hükümeti ve Yunanistan halkı daima seçimle iktidara gelen bir hükümetin yanındadır.” dedi.

Erdoğan sekiz Türk askerinin iadesi konusuna değinince Çipras bu meselenin Uluslararası Hukuku’nun öngördüğü biçimde çözüleceğini belirtti ve darbe girişimlerini kötülerken “Darbelere karışanların Yunanistan’da yeri yoktur” dedi.

Kıbrıs sorununu konu eden Çipras, bulunacak çözümün bütün Kıbrıslıların emniyetini sağlayacak biçimde olması gerektiğini söyledi. Ayrıca Yunanistan’ın sürekli tekrarladığı gibi Türk askerlerinin adadan çekilmelerini talep etti.

İki lider, İzmir’de alınan kararların doğrultusunda iki ülkenin işbirliğinde bulunmalarının her iki taraf için de yararlı olacağının altını çizdi. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, ayrıca İstanbul-Selanik tren bağlantısının ve İzmir-Selanik deniz bağlantısının gerçekleştirilmesi konularını görüştüler.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr